Închide

Epidemiolog clujean: Epidemia de coronavirus e pe cale de dispariţie. Dar nu e pe cale de dispariţie procesul infecţios

Sănătate by Actual de Cluj - iun. 18, 2020 0 611

Epidemiologul clujean Molnar Geza apreciază că epidemia de coronavirus este pe cale de dispariţie în România. Cam la fel cum se va întâmpla şi la nivel mondial cu pandemia. Dar vor mai exista numeroase cazuri, poate chiar timp de ani de zile, dar nu cu salturi abrupte. Următorul val în România ar urma să înceapă către sfârşitul acestei toamne.

”Nu cred că o să mai crească numărul cazurilor. Este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Toată lumea a confirmat că rata de transmisibilitate a coborât sub 1. Este 0,9 până la 1,1, depinde de teritoriu. Epidemia e pe cale de disparţie. Dar nu dispare procesul infecţios. Pot să apară în continuare cazuri, dar trendul de scădere a morbidităţii este neântrerut şi se continuă mai departe, chiar cu acest episod de 3 zile”, spune Molnar Geza pentru portalcj.ro.

El crede însă că vor mai fi câteva episoade, vârfuri, dar nu se vor înregistra mai multe cazuri ca până acum: ”cu toate probabilităţile, în sezonul epidemic de viroze respiratorii, din noiembrie, decembrie, o să avem şi cu infecţii cu coronavirus. Dar nu vor fi mai multe de câte am avut până acum. Nu va fi mai grav sau vreun val epidemic mai abrupt decât a fost. Nu cred că o să crească. Nicidecum, nu există! Nu revine valul doi, nu revine etc. Ci este în perioada de scădere a morbidităţii şi a rateide transmisibilitate. Epidemia, da, e pe cale de dispariţie. Epidemie însemnând pe tot teritoriul naţional, cu cazuri multe şi cu ascensiune. Dar nu e pe cale de dispariţie procesul infecţios. Adică, infecţiile pot să apară în continuare, dar trendul de scădere a morbidităţii este neîntrerupt şi continuă mai departe, chiar cu episodul de trei zile de la sfârşitul săptămânii”.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu