Închide

Emil Boc, după cazurile de Covid din Primărie: „Aș testa toți angajații, dar nu am cadru legal” Trei situații legale la îndemână pentru primarul Clujului

ActualitateOpinie by Catalin Suciu - iul. 27, 2020 1 746

8 cazuri de Covid-19 au fost confirmate în Primăria Cluj-Napoca în rândul angajaților. Alte 20 de persoane din primărie care au interacționat direct cu cei infectați, au fost trimise în izolare la domiciliu.

Primarul Emil Boc a anunțat la solicitarea Libertatea.ro că: „Aș lua-o în calcul (testarea tuturor angajaților-n.r.), dar răspunsul DSP a fost dați-mi cadru legal. Acest cadru legal spune foarte clar că dacă testăm după ureche, înseamnă că-i punem în pericol pe cei cu simptome și nu au posibilitatea să fie tratați. Eu aș vrea să-i testez pe toți funcționarii, dar nu am cadru legal. Cei care sunt izolați și au simptome, sunt testați”.

Recent, în Primăria sectorului 4 din București, doi angajați au fost depistați cu Covid-19. Primarul de acolo, Daniel Băluță, a trimis un comunicat în care anunță următoarele:

„Ca urmare a faptului că doi angajaţi ai autorităţii locale au fost confirmaţi pozitiv la testul COVID-19 în weekendul trecut, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a dispus testarea în regim de urgenţă, în cursul zilei de astăzi, a tuturor funcţionarilor angajaţi ai Primăriei Sectorului 4”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Primarul din sectorul 4 are cadru legal să testeze angajații. Primarul din Cluj-Napoca nu are cadru legal pentru testarea angajaților. Nu a tuturor, dar măcar a celor care au avut contact direct cu persoanele infectate.

Practic, Emil Boc spune că personalul din Primărie nu se încadrează în definiția de caz pentru a fi testat, aruncând pisica în curtea DSP-ului. Are dreptate, dar cu aceeași șmecherie de politician rasat nu spune nimic despre o eventuală testare pe bani a angajaților. Bani suportați de instituție. Sunt 4-5 locuri în Cluj-Napoca unde ei pot să se testeze.

Primarul spune că nu are cadru legal. Șmecherește, firește. Căci există cel puțin trei posibilități pentru testarea angajaților, măcar a celor care au fost în contact direct cu cazurile confirmate.

1. Fiecare primărie, instituție de stat, are un contract de medicina muncii. La respectivul contract se poate face o anexă, un act adițional prin care poți face lucrul acesta, să testezi angajații, în situația de față.

2. Potrivit legii 98/2016, este o situație de urgență și există negociere fără publicare. Primăria avea dreptul să contracteze o clinică privată pentru a-și testa angajații. Legea spune: „(…)pentru a putea iniția o procedură de negociere fără publicare prealabilă, în temeiul art. 104 alin. (1) lit. c)  din Legea nr. 98/2016, autoritatea contractantă trebuie să demonstreze următoarele: a) extrema urgență; b) că motivele de extremă urgență sunt determinate de evenimente imprevizibile; c) că apariția situației de extremă urgență nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a autorității contractante. Situația epidemiologică din Cluj îi permitea Primăriei să facă asta.

3. Un HCL (Hotărâre Consiliu Local) prin care angajații care se testează pe banii lor să primească ulterior, prin decont, suma pe care au cheltuit-o pe test. Se împotrivește cineva vreodată în Consiliul Local? În Cluj se testează cam peste tot cu 290 de lei.

E bine de menționat că toate clinicile private fac reduceri substanțiale dacă ai o cerere ridicată. De exemplu, la 50 de persoane testate, testul Covid-19 se poate face cu cel mult 200 de lei, spune un reprezentant al unei companii clujene care și-a testat angajații în regim privat.

Dar nu există cadru legal.

Un comentariu

  1. daca vrei cu adevarat poti testa angajatii, gasesti o portita legala, insa nu cred ca se doreste. Nu cred ca Curtea de conturi ar putea vreodata reprosa primariei cheltuirea banului public pentru testarea angajatilor din primarie in conditiile in care s-au confirmat vreo 10 cazuri.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare