Electric Castle s-a încheiat cu un curcubeu deasupra castelului. Și a lăsat în urmă multe glume cu ploaia și noroiul
ActualitateFestivalTop News by Luminiţa Silea - iul. 18, 2016 0 2490
A plouat mult în cele patru zile de festival la Bonțida. Cel mai mult sâmbătă seara. Corturile festivalierilor au plutit în mocirlă, mașinile din parcare s-au împotmolit în noroi. Vineri și sâmbătă s-a stat cu orele la coadă la autobuze. Duminică, în ziua 4 și ultima a Electric Castle, după-amiază, ultima modă de festival nu mai erau cizmele de cauciuc și pelerinele de ploaie ci cizmele de gumă lipite de picior cu folie de plastic și scotch sau pantalonii impermeabili. Lumea era pregătită de ce e mai rău, însă sprea seară, curcubeul a răsărit deasupra Bonțidei și n-a mai plouat. Cu baloane albe, muzică şi castel în decor de festival, au rămas doar de înfruntat noroiul și mocirla cleioasă care s-au format în perimetrul festivalului, ultima extremă hipsterească a zilelor noastre, după cum au fost numite de un festivaliar. „Electric Castle ar fi fain şi fără ploaie”.
Potrivit organizatorilor, în ultima seară de festival, 30.000 de oameni s-au aflat la Bonțida pentru a-i asculta pe God Is An Astronaut, Bastille, Bring Me the Horizon sau Gorgon City, în seara cu accente rock a Electric Castle.
După cea mai cruntă seară se festival, sâmbătă, în care sa stat la propiru în apă care în unele zone trecea de cizmele de cauciuc, unul dintre susținătorii festivalului, vedeta media Andi Moisescu a scris pe Facebook: „Atâta ploaie n-am mai îndurat niciodată. Dar sentimentul de a fi ÎMPREUNĂ în pofida vremii e inestimabil”. „Bring me the Horizon la Electric Castle – Bonţida, lângă Cluj. Spectacol uimitor, public minunat, un festival grozav”, scrie regizorul Tudor Giurgiu, directorul TIFF, pe pagina sa de Facebook, alături de imagini ale concertului. Unul dintre spectatorii de Electric Castle ar fi fost, potrivit ministrului Culturii, şi pictorul Adrian Ghenie.
Duminică, organizatorii au recomandat chiar să se utilizeze autobuzele și să nu se vină cu mașinile personale la festival. „Ne-am simțit ca acasă încă de când am văzut primele cizme de cauciuc în drum spre castel. Zâmbetele largi ale oamenilor ne-au făcut să ne mai treacă spaima de Transilvania, «țara vampirilor», un loc în care ne-am dorit foarte mult să ajungem”, a fost declarația solistului trupei britanice Bastille, Dan Smith. „Noroiul e foarte british. Aşa arată toate festivalurile noastre”, i-a „consolat” muzicianul, de pe scenă, pe festivalierii de Cluj.
La Bring Me the Horizon s-a dansat în cerc în fața scenei principale.
Cel mai de succes a fost scena Booha Mansion unde s-a petrecut până luni la ora 10.00 de mix-urile DJ-ilor din program.
Potrivit organzatorilor, cifrele oficiale de audiență în cele 5 zile de festival (patru zile oficiale plus ziua 0) au arătat 121.000 de oameni. „Dincolo de cifre, întâmplările ultimelor 5 zile confirmă că în jurul Electric Castle s-a format o comunitate puternică de oameni care iubesc muzica bună, apreciază prilejul de a întâlni artiști de referință ai genurilor electronic, rock, hip-hop și reggae, și înțeleg ce înseamnă atmosfera și experiența unui festival real”, au transmis organizatorii.
Duminică a răsărit și curcubeul deasupra Bonțidei.
Anul trecut, organizatorii au mutat festivalul din luna iunie, în iulie, pe considerentul că atunci nu va ploua. Și anul trecut a plouat la festival. Deja, după ediția 2016, pe internet circulă glume cu ploaia și festivalul. „Când va avea loc ediția din 2017 ca să îmi programez concediul și să plec din Cluj”, „EC n-ar fi EC fără ploaie”, sau texte ironice despre solicitările de sinistrat Electric pentru organizațiile umanitare din România. „Daca nu puteti lua sinistratii cu elicopterul, macar poate cineva sa trimita barca aceea de la inundatii cu care a mers Ponta?”, e una dintre dezideratele exprimate după festival. „Secetă în Bărăgan? Nu-i nimic, mutăm Electric Castle acolo și se rezolvă problema”. Chiar și primarul Emil Boc a auzit gluma, dar per ansamblu a lăudat festivalul, menționând că și fica lui a fost acolo cu cortul și că cei care au înfruntat condițiile meteo și au participat, au fost chiar niște eroi.
În ultima zi de festival s-a inventat chiar și un nou sport – saltul cu rechinul în baltă.
Sau dansul cu rechinul pe muzică de club
La coadă la autobuz s-a scandat, chiar, împotriva celor care nu respectau rândul.