Închide

Economiștii de la UBB Cluj prezintă graficul „revenirii la normalitate”. Intensitatea activității socio-economice a revenit la nivelul pre-pandemie în luna mai/ Clujul, la extreme

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 21, 2022 0 269

Intensitatea activității socio-economice din România a revenit pentru prima dată la nivelul pre-pandemie în luna mai din acest an, arată datele publicate de revista britanică de specialitate The Economist, analizate de cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj. La Cluj, în categoriile care au crescut față de nivelul pre-pandemic, suntem peste media națională – cu evenimente sportive și trafic, dar reumplerea birourilor rămâne sub semnul întrebării, în condițiile în care firmele IT au adoptat pe scară largă sistemul remote sau măcar hibrid.

Participarea la evenimente sportive, dar și traficul rutier depășesc nivelul de dinaintea pandemiei, pe când rata de ocupare a birourilor, transportul public, respectiv prezența în cinematografe se află în continuare sub nivelul pre-pandemic, arată datele citate de Economedia.

După mai bine de doi ani de trai în pandemie și cu un război declanșat de Rusia în Europa, a apărut conceptul de o “nouă normalitate” spun economiștii.

Conform datelor publicate de revista britanică de specialitate The Economist, analizate de cercetătorii de la UBB FSEGA, intensitatea activității socio-economice din România a revenit pentru prima dată la nivelul pre-pandemie în Mai 2022. Această nouă normalitate diferă însă față de perioada de dinaintea pandemiei.

Cum stăm la Cluj?

„Suntem cumva la extreme. În categoriile care au crescut față de nivelul pre-pandemic, suntem probabil cu mult peste media națională: Clujul organizează multe evenimente sportive, dar, din păcate și traficul din oraș este mai aglomerat. Pe de altă parte, se observă la multe companii din Cluj, inclusiv cele din sectorul IT, că munca remote a devenit mai mult regula decât excepția. Multe firme experimentează și cu soluții hibrid – de exemplu 1-3 zile la birou cu prezenta fizică, restul săptămânii de acasă. De asemenea, anumite tipuri de activități se organizează cu prezența fizică, iar altele, cum ar fi, de exemplu, cele de tip back-office, rămân la latitudinea angajatului, oferind astfel o flexibilitate sporită angajaților”, a precizat, pentru Actualdecluj.ro, Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Per total, indicele de revenire la normalitate în România e la 92,9%, în vreme ce în Marea Britanie acesta e doar la 89,2%, în Germania e de 89,5% și în Franța de 91,4%. Polonia, Ungaria, Cehia și Italia sunt țări care depășesc România la acest capitol.

Sunt câteva sectoare ale activității populației care au revenit în totalitate sau chiar au depășit nivelul obișnuit înaintea pandemiei.

„De departe, participarea la evenimente sportive a câștigat cel mai mult în ultima perioadă, fiind desigur și o activitate sezonieră, care în momentul de față se află la 148,6% comparativ cu ultimele date de dinaintea pandemiei”, menționează economiștii.

Se înmulțesc mașinile de pe drumurile țării. Aeroportul din Cluj, printre cele mai active

„Printre câștigători se află și traficul rutier, respectiv zborurile interne și internaționale care arată semne puternice de revenire: traficul rutier orășenesc se află pe un trend crescător de cel puțin un an (cele mai recente date arată un nivel de 105%), iar traficul aerian se apropie pentru prima oară mai consistent de nivelul pre-pandemic (97,9%)”, arată analiza FSEGA.

În primul trimestru al anului 2022, traficul pe aeroporturile din România a înregistrat aproape 3,1 milioane de pasageri, în creștere cu 236% față de primele trei luni ale anului trecut, conform datelor Asociației Aeroporturilor din România. Cei mai mulți pasageri au ales să călătorească de pe/ pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, urmat de Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, Aeroportul Internațional Iași, respectiv Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara.

 

Pe de altă parte, amintim că pandemia nu s-a încheiat la Cluj. Numărul pacienților internați în spital cu infecție cu coronavirus a crescut considerabil la Cluj, iar numărul pacienților internați rămâne printre cele mai mari din țară:

Numărul pacienților internați în spital cu infecție cu coronavirus a crescut considerabil la Cluj într-o săptămână

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.