Închide

Economiști clujeni: Doar trei județe din România au salarii mai mari decât media națională și ritm de creștere mai rapid în ultimul deceniu. Unul dintre ele este Clujul

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 29, 2024 0 153

Există doar trei județe în România – Timișoara, Cluj și Sibiu, în care atât nivelul actual al salariilor, cât și ritmul e creștere din ultimii 10 ani depășesc media națională,  arată o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează  proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Capitala, respectiv alte două județe (Ilfov și Argeș) au salarii peste medie, dar ritmul de creștere a salariilor a fost relativ mai lent. Există per total un proces de convergență, lentă, majoritatea județelor intrând în categoria județelor cu salarii sub media națională dar cu un ritm de creștere relativ mai rapid, arată economiștii.

 

În ultimul deceniu, România a reușit să se apropie semnificativ de media europeană în ceea ce privește mulți indicatori economici, printre care și creșterea salariilor, care în România, în termeni nominali, aproape s-au triplat în ultimii 10 ani (de la 1579 lei în 2013 la 4584 lei în 2023, valori medii anuale), conform analizei mai detaliate publicate de Economedia.

Economiștii arată că, dacă luăm în considerare inflația, ajungem de asemenea la o creștere substanțială: puterea de cumpărare a salariilor medii aproape s-a dublat în aceeași perioadă de 10 ani (mai exact creșterea în termeni reali a fost de +189%). Cu toate acestea, în economie sunt prezente și inegalități teritoriale semnificative, avertizează cercetătorii.

Astfel, dintre cele 41 de județe ale României, salariile medii depășesc media națională în doar 5 județe respectiv în București , în timp ce în cele 36 de județe rămase salariile medii se află sub media națională.

“Acest raport arată, de asemenea, că inegalitățile regionale sunt semnificative, iar deviația salariilor medii este mare la nivel regional. Este important însă să analizăm și dinamica creșterii acestor salarii, deoarece din acest punct de vedere situația nu este atât de gravă”, transmite echipa Romanian Economic Monitor.

Ce arată cadranele graficului care urmărește evoluția salariilor din România, trasat de RoEM:

  • Există 25 de județe în care salariile medii se află sub media națională, dar ritmul de creștere al salariilor în ultimii 10 ani a fost peste media națională, astfel încât aceste județe, deși încet, se află într-un proces de convergență.
  • În cea mai defavorizată situație se află cele 11 județe în care salariile sunt mai mici decât media națională, iar ritmul lor de creștere a rămas, de asemenea, sub media națională. Aceste județe sunt cele care se confruntă cu un risc crescut de a rămâne în urmă din punct de vedere economic.
  • În cazul celor 5 județe și al Bucureștiului, unde salariile medii depășesc media națională, în doar trei județe se poate observa o creștere a salariilor mai rapidă decât media națională a ritmului de creștere. În acest context, este de remarcat faptul că doar 3 județe au salarii medii mai mari decât media națională și un ritm de creștere al salariilor peste medie.

“Aceste trei județe sunt Sibiu, Timiș și Cluj care au arătat un potențial de dezvoltare ridicat, ajungând astfel în topul județelor în privința salariilor medii nete. În județele Arges, Ilfov și municipiul București, deși salariul mediu este mai mare decât media națională, rata de creștere a acestora s-a aflat sub media națională, ceea ce poate reprezenta un semn al diminuării potențialului de dezvoltare în viitor”.

Economiștii spun că, în ciuda disparităților semnificative, se observă totuși o tendință, lentă, de convergență în distribuția teritorială a salariilor: de exemplu, pe când în 2014 diferența dintre județele cu cel mai mic (Harghita) respectiv cel mai mare salariu mediu net (București) a fost de 195% (1251 lei în Harghita și 2441 lei în București), această diferență în aprilie 2024 s-a micșorat la „doar” 180% (3739 lei în Teleorman și 6713 lei în București).

“Aceeași idee de convergență este susținută și de faptul că majoritatea județelor sunt categorizate în cadranul cu salarii relativ mai mici, dar cu un ritm de creștere peste medie. Desigur, inegalitățile teritoriale sunt în continuare semnificative, iar convergența trebuie dinamizată prin încurajarea și realizarea investițiilor în zonele defavorizate”, concluzionează echipa Romanian Economic Monitor.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare