Închide

Economedia: ce proiecte de investiții sunt în Cluj, cu speranțe de finalizare în acest an, și ce companii vin în județ

Actualitate by Actual de Cluj - mai 19, 2023 0 425

Județe precum Cluj, Bihor, Timiș și Galați sunt adevărați poli de proiecte de infrastructură, motiv pentru care numeroase companii le aleg pentru a dezvolta fabrici. Economedia a făcut o trecere în revistă a principalelor șantiere de infrastructură și a principalelor proiecte de investiții pe care le atrag.

Orașul Cluj-Napoca și județul Cluj în general beneficiază deja de o infrastructură destul de dezvoltată, însă noi proiecte majore, precum metroul sau centura metropolitană, bucăți de autostradă și de cale ferată fac orașul și județul tot mai atractiv.

Un proiect de infrastructură care s-ar putea finaliza în acest an este Lotul Chețani – Câmpia Turzii de pe Autostrada Transilvania, unde construiește Asocierea Strabag – Geiger. Lotul Chețani – Câmpia Turzii are o lungime de 16 kilometri și este singura secțiune de autostradă care lipsește pentru autostradă fără întrerupere între Târgu Mureș și Cluj-Napoca, iar finalizarea lucrărilor înseamnă că se va putea circula pe autostradă completă de la Târgu Mureș la Cluj-Napoca pe A3, respectiv de la Târgu Mureș la Holdea în județul Hunedoara, pe A3, A10 și A1, adică peste 200 de kilometri fără întrerupere.

Un alt proiect de infrastructură important care se va realiza în viitorul apropiat este Centura Metropolitană Cluj-Napoca, o investiție estimată la 920 de milioane de euro, care se va realiza în 2 etape. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35” va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă).

De asemenea, mai merită menționată și modernizarea liniei de tren Cluj-Napoca – Oradea, un ultim mare contract din PNRR care a fost semnat în decembrie 2022 cu Asocierea Arcada – Alsom. CFR infrastructură a semnat 7 din cele 8 mari contracte pentru Magistralele Cluj – Oradea și Caransebeș – Timișoara – Arad. Modernizarea şi electrificarea Magistralei 300 Cluj-Napoca – Oradea se face pentru creşterea vitezei la 120 km/h pentru trenurile de călători pe întregul traseu, respectiv 80 km/h pentru garniturile de marfă şi o viteză maximă de 160 km/h la cele de călători, de unde şi valoarea mare a proiectului. Durata lucrărilor va fi de 4 ani.

Cea mai recentă companie care a anunțat investiții în Cluj este gigantul american de consultanță Marsh McLennan care va deschide principalul centru IT din Europa. Compania transmite că este în căutarea a peste 100 de noi angajați și va oferi prin intermediul noului hub de la Cluj oportunități de carieră în domeniul IT pentru: ingineri software, ingineri de date în Cloud, analiști de sistem și manageri de proiect.

Investițiile în infrastructura din regiune se observă și în investițiile în producție. Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dezvoltate orașe din țară, companii mari la nivel global alegând să investească aici, dar și în județ.

Spre finalul anului 2022, compania germană STADA a demarat construcția fabricii de medicamente la Turda, lângă județul Cluj, în urma unei investiții de peste 50 milioane de euro. Aceasta este una dintre puținele investiții în producţia locală de medicamente din ultimii ani. Din suma totală investită la Cluj, 21 de milioane de euro vin din ajutor de stat, scrie Actual de Cluj. Termenul de finalizare este planificat pentru luna octombrie 2024, unde vor fi 375 de angajați. Fabrica STADA va cuprinde inițial nouă linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12.

Tot anul trecut, producătorul german de sisteme constructive ușoare Knauf a anunțat că investește 200 milioane euro în două unități de producție: 135 milioane euro în județul Mureș, respectiv 76 milioane euro în județul Cluj. Unitățile vor produce materiale de izolații, respectiv pentru gips-carton și profile metalice. Cele două fabrici vor genera peste 200 de locuri de muncă, iar producția va începe din 2024.

O altă companie care a ales să investească în Cluj sunt suedezii de la WIP Industries, furnizori pentru Ikea, care au în luna aprilie 2023 la final cu fabrica de componente pentru industria mobilei din Câmpia Turzii, după cum a scris Ziarul Financiar. În 2021 compania anunța că derulează pe piaţa locală o investiţie de 35,9 milioane de euro, sumă din care 17,9 milioane de euro reprezintă ajutor de stat, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe de la acel moment. Pro­iectul a presupus crearea a cir­ca 200 de locuri de muncă, însă, potrivit datelor din presa locală, fabrica a ajuns să anga­jeze în prezent peste 250 de oameni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu