Închide

Fostul șef al Poliției din Cluj pierde definitiv procesul cu ANI după ce a fost prins cu bani nejustificați. Înalta Curte dispune confiscarea a sute de mii de lei

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 06, 2017 1 1708

Fostul șef al Poliției din Cluj nu poate justifica o sumă importantă de bani, ce-i va fi confiscată. Decizia e definitivă și a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în urmă cu câteva zile.

E vorba de chestorul Ioan Păcurar, fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție din Cluj, puricat de Agenția de Integritate după ce nu a putut justifica o sumă importantă de bani. Dosarul e vechi de mai bine de patru ani și a ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție, la secția de contencios administrativ, care a decis irevocabil, în urmă cu câteva zile, să respingă recursul lui Păcurar la decizia nefavorabilă luată de instanța inferioară, Curtea de Apel Cluj.
Astfel, Înalta Curte a respins recursul lui Păcurar împotriva sentinței din februarie anul trecut a Curții de Apel Cluj, ca nefondat. Decizia e irevocabilă.

Decizia Înaltei Curți se referă la soluția dată de instanța Curții de Apel în 8 februarie anul trecut, care a constatat că proveniența sumei de 254.924 lei e nejustificată și a dispus confiscarea ei de la Păcurar.

Amintim, Agenția Națională de Integritate a constatat în 2012 că există o „diferență semnificativă” între averea dobândită de Păcurar și veniturile sale cât timp acesta a fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție Cluj. În 2012 Păcurar s-a prezentat în două rânduri la sediul Agenției Naționale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoștință de informațiile și datele cuprinse în dosarul de evaluare, și a depus la dosar mai multe documente. Totuși, ANI a constatat „existența unei diferențe semnificative” între avere și venituri: mai exact, Păcurar a avut venituri de 840.164,76 lei între 2001 și 2012, iar cheltuielile sale au fost de 1,5 milioane de lei. ANI a sesizat astfel Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj, dar și Agenția Națională de Administrare Fiscală, ca să-i verifice acestuia veniturile din perioada 2006-2008 din chirii, în sumă de 181.400 lei și 52.000 euro, dar și înstrăinarea unui imobil din Cluj-Napoca, cu prețul oficial de 27.000 Euro conform contractului de vânzare-cumpărare. Potrivit declarației cumpărătorului, suma achitată ar fi fost de 39.000 Euro.

Ioan Păcurar a fost șef al IPJ Cluj din 2005 până în septembrie 2013, când s-a pensionat și a fost înlocuit cu Tudor Grindean.

„Constată că nu este justificată provenienţa sumei de 254.924 lei şi dispune confiscarea acestei sume de la persoana cercetată pe care o obligă să o plătească Statului în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a cauzei” – aceasta e sentința Curții de Apel Cluj atacată la Înalta Curte.

E sau nu aceasta o decizie definitivă, având în vedere că e luată de Înalta Curte de Casație și Justiție? Codul de Procedură prevede totuși două căi de atac extraordinare – revizuirea sentinței ori contestația în anulare. „Dar sunt foarte rare iar condițiile sunt stricte”, spune un reprezentant al instanței, pentru actualdecluj.ro. „Sunt căi extraordinare, nu suspendă punerea în executare și sunt foarte rare”.

Un comentariu

Scrie un comentariu