Închide

E 2018 și abia acum se găsesc 2 milioane de lei ca două sate din Cluj să aibă apă potabilă. Zeci altele, încă pe dinafară

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - nov. 15, 2018 1 629

E 2018 dar zeci de localități din Cluj nu au nici în ziua de azi sisteme de alimentare cu apă și canalizare.

Două dintre ele ar putea fi racordate la un sistem centralizat de furnizare a apei potabile, după ce ieri au fost semnate autorizațiile de construire pentru începerea lucrărilor de alimentare cu apă. Cele două sate sunt Valea lui Cati din Ceanu Mare și Săliștea Veche, din Chinteni. În prezent, cele două localități clujene nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă iar gospodăriile, firmele și obiectivele socio-culturale sunt alimentate din surse locale, improvizate, sau din fântâni individuale săpate la mare adâncime – dar apa consumată nu îndeplinește cerințele minimale de potabilitate și nici nu e verificată, ceea ce poate periclita sănătatea consumatorilor. În plus, în perioadele secetoase, apa captată nu satisface norma minimă de consum. Astfel, în ceea ce privește satul Valea lui Cati, extinderea conductei de apă potabilă se va realiza din magistrala care traversează comuna, iar debitul va fi preluat de stația de pompare existentă și refulat într-un rezervor de înmagazinare nou, de 100 de metri cubi, care va deservi și zona înaltă a localității Ceanu Mare, alimentată în prezent prin pompare directă în rețea. În plus sistemul va deservi în viitor și satul Bolduț din imediata vecinătate. Lungimea totală a rețelei nou create va fi 4,6 km, din care un kilometru reprezintă lungimea conductelor de aducțiune, iar restul – conductele de distribuție. În total, aproximativ 500 de consumatori casnici, de pe toate străzile localității, vor fi branșați la rețeaua publică de apă.

Cât privește Săliștea Veche, Compania de Apă Someș SA – cea care asigură lucrările și ulterior furnizarea apei – a propus extinderea rețelei de apă existente în satul Săliștea Nouă, de-a lungul drumului județean DJ 105T. Noua rețea de transport și distribuție a apei va avea o lungime totală de 7.250 metri și va beneficia de un rezervor de înmagazinare subteran de aproximativ 40 de metri cubi ce va fi amplasat la o cotă care va asigura alimentarea gravitațională a celor peste 150 de locuitori ai localității. „Necesitatea derulării acestor investiții, a căror valoare totală cumulată se ridică la peste două milioane de lei, este motivată și de obligativitatea autorităților locale de a se conforma directivelor Uniunii Europene care impun amenajarea, în toate localitățile rurale, de sisteme centralizate de alimentare cu apă care să dețină autorizație de funcționare. Realizarea acestor proiecte va conduce la creșterea confortului și asigurarea cadrului igienico-sanitar optim, asigurarea distribuirii uniforme a unei apei corespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ și, respectiv, a dezvoltării activităților socio-economice locale”, arată Consiliul Județean, acționarul majoritar al Companiei de Apă Someș, firmă care, după finalizarea lucrărilor, va prelua administrarea celor două rețele noi de apă.

Compania de Apă asigură serviciile de alimentare cu apă potabilă în peste 240 de sate și orașe din județele Cluj, Sălaj și Mureș. Dintre acestea, aproximativ 200 de localități rurale sunt deservite de Compania de Apă Someș, „dar sunt încă destule, mă uit pe harta asta din spatele meu, care nu au alimentare cu apă”, spune purtătorul de cuvânt al CAS-SA, Lucian Croitoru, pentru actualdecluj.ro. E vorba mai exact de 127 de sate care primesc apă potabilă din sistemul centralizat de alimentare, plus 36 de sate care au surse locale – plus patru orașe din județ – Huedin, Cluj-Napoca, Gherla și Dej, căci Turda și Câmpia Turzii sunt administrate de o altă companie de apă. În total deci sub 200 de localități din Cluj au apă potabilă, în vreme ce numărul total ajunge la aproximativ 400.

Să mai semnalăm că anunțul Consiliului Județean Cluj despre alimentarea celor două sate a fost întâmpinat de clujeni cu remarci care semnalează că și alte comune nu au apă potabilă în secolul XXI: în comuna Panticeu de exemplu nu este apă deși sistemul de alimentare se află la 5 kilometri, în Pâglișa; la fel, în Recea Cristur.

356 localități rurale în Cluj

163 alimentate cu apă prin Compania de Apă Someș ori surse locale

aproximativ 10 alimentate ori administrate de Compania de Apă Arieș

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags