Închide

După un sfert de secol, Balul Operei e organizat de Opera din Cluj. „Va fi cu oamenii casei”

Cultură by Actual de Cluj - feb. 12, 2018 0 1877

După un sfert de secol, Balul Operei din Cluj e organizat de instituția de cultură și nu de o firmă privată.

Directorul Operei Naționale din Cluj, Florin Estefan, preia frâiele organizării Balului Operei din Cluj de la cel care l-a organizat până acum timp de 24 de ani, Matei Miko, și spune că va organiza ediția din acest an „cu oamenii casei”.

Omul de afaceri Matei Miko a cesionat marca unui alt om de afaceri, Daniel Metz, dar rămâne în echipa de realizare în calitate de consilier onorific. „În 25 de ani cât am păstorit acest eveniment am adus pe scena operei sute de artiști< Balul Operei a supraviețuit multor proiecte, Cerbul de Aur nu se mai face, festivalul Callatis la care am fost producător la toate edițiile nu se mai face; Balul Operei trebuia să continue”, spune el, „pentru că am învățat amărăciunea pe care o simți ca după decenii de lucru nu mai există festival, cum a fost la Callatis”.

Între noutățile ediției din acest an e o lipsă – premiul Lya Hubic, de exemplu, nu va mai fi decernat. Estefan explică: ”
trofeul Lya Hubic merge la Academia de Muzică, la festivalul lor, așa că vom crea un nou trofeu, Popovici Bayreuth, care a fost primul director al instituției”. Totodată Opera din Cluj își pune în valoare propriii artiști, căci, spune Estefan, aceștia sunt valoroși, „cutreieră scene importante europene, de ce să nu-i punem în valoare”. În concluzie, spune Estefan, „primul bal organizat de noi va fi cu oamenii casei”.

Scaunele instituției de cultură vor fi acoperite cu o scenă iar auditoriul e format, în sală, de doar 180 de scaune special amplasate către scena din mijlocul clădirii și nu către tradiționala scenă a Operei. Organizatorii nu au anunțat cine vor fi amfitrionii evenimentului dar spun că spectacolul va fi transmis în direct de televiziunea publică iar bugetul ajunge la 50.000 euro.

Ca să convingă oamenii cu bani să scoată banul ca să participe la Balul Operei – în sală un loc costă 260, 380 sau 460 lei – organizatorii spun că „vor avea ocazia să facă networking calitativ”. „Vor avea ocazia să se întâlnească cu personalități din lumea economică și politică”, adaugă ei. „Se va transformat într-un eveniment de networking, avem invitați din lumea politică de rang destul de înalt”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu