Închide

După Franța, Elveția sau Italia, ansamblu de muzică din Cluj concertează la Budapesta, în palatul Gödöllő

CulturăEducaţieInternațional by Actual de Cluj - iun. 01, 2015 1 553

Ansamblu de muzică din Cluj concertează la Budapesta, într-un eveniment al Institutului Cultural Român.

E vorba de ansamblul „Flauto Dolce”, care concertează în 12 iunie, seara, la Budapesta. Concertul „Muzică veche din România secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea” are loc în Sala Festivă a Palatului Regal din Gödöllő, din Budapesta.

Ansamblul din Clu interpretează fragmente din Codex Caioni (Transilvania, secolul  al XVII-lea), Cântece tradiţionale armeneşti din Gherla, cântece vechi hasidice, cântece şi dansuri româneşti, dar şi creaţii de Joseph Bengraf, Martin Schneider şi Johann Sartorius.

Ansamblul „Flauto Dolce” a fost înființat în 2000, la Cluj, sub auspiciile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi îi are în componenţă pe muzicienii Zoltán Majó (director artistic şi iniţiatorul proiectului), Mária Szabó, Noemi Miklos şi Mihaela Maxim. Ansamblul foloseşte ca să se inspire diferite culegeri şi manuscrise de epocă și până azi a concertat în România, Austria, Spania, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Israel, Ungaria, Serbia şi Slovenia şi au luat parte la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”. De curând, formaţia a participat ca invitat special la cea de a cincea ediţie a „Seminarului Internaţional de Muzică Veche”, la Tel Aviv.

Palatul din Godolo are 250 de ani: a fost primit în dar de împăratul Franz Joszef și împărăteasa Elisabeta de la statul ungar, la încoronare, o dată cu crearea imperiului austro-ungar. Aflat la 30 de kilometri de Budapesta, a fost reședința de vară a familiei regale.

Un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare