Închide

Două filme românești, proiecție gratuită la Cluj de ziua națională

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 29, 2019 0 243

Irina Margareta Nistor e unul dintre invitații unei serii de proiecții de filme la Cluj, cu intrare gratuită.

E vorba de evenimentul Centenarul Filmului Românesc, la cinematograful Victoria, unde vin Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici și Nicolae Mărgineanu, chiar de ziua națională, în 1 decembrie. Duminică, pe marele ecran de la cinematograful Victoria vor fi vizionate două producții alese pentru că în acestea ”se completează vechiul și noul cinematografiei românești”. E vorba de ”Prea mic pentru un război atât de mare”, regizat în 1969 de Radu Gabrea, și de ”Cardinalul”, lansat doar în urmă cu câteva săptămâni la Cluj, în regia lui Nicolae Mărgineanu.
Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile. Evenimentul e organizat de două asociații, de Primăria Iași și de Ateneul din Iași.

Câteva informații despre cele două filme:
Prea mic pentru un război atât de mare (1969)
Regizor: Radu Gabrea
Durată: 77 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Mircea Albulescu, Jean Constantin și Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Ileana Popovici, Ernest Maftei.
Filmul de război este inspirat de o nuvelă scrisă de Aurel Petri și prezintă povestea lui Mihai, un copil de trupă dintr-o fanfară militară, care trăiește o experiență cumplită în război. Acesta îi urmează în linia întâi a frontului din vest pe prietenii săi soldați și rămâne singur după ce toți ceilalți sunt uciși.
Filmul spune povestea războiului prin ochii unui copil, care mânat de curaj și devotament ajunge să se confrunte cu realitățile dure, adeseori tragice de pe front. De asemnea filmul prezintă drama unei copilării sacrificate din pricina războiului și a unui viitor incert.

Cardinalul (2019)
Regizor: Nicolae Mărgineanu
Durată: 95 minute
Gen: Istoric, Film de Artă
Rating: AP 12
Distribuție: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Alexandru Repan, Maria Ploae, Remus Mărgineanu, Remus Mărgineanu, Mircea Andreescu.
Acțiunea din film se petrece în anii ’50, când conducătorii bisericilor erau închiși în penitenciarul de la Sighet, din cauza regimului sovietic, care interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. Filmul spune povestea episcopului Iuliu Hossu, care deși a fost supus chinurilor și greutăți de neimaginat, a avut curajul și tăria de a devine o călăuză pentru ceilalți preoți.
”Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și câteva momente din perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu