Închide

Dosarul de corupție de la Primăria Florești cu fapte care datează de zece ani ar urma să se încheie peste câteva săptămâni cu un verdict definitiv, după ce atât inculpații cât și procurorii au atacat sentința instanței de fond – care a dispus achitarea pe fondul prescripței

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 02, 2023 0 301

Dosarul de corupție de la Primăria Florești cu fapte care datează de zece ani ar urma să se încheie peste câteva săptămâni cu un verdict definitiv, după ce atât inculpații cât și procurorii au atacat sentința instanței de fond – care a dispus achitarea pe fondul prescripței.

E vorba de un contract nelegal de lucrări încheiat de Primăria Florești cu Cridov SRL în 4 martie 2014, cu o valoare de peste o jumătate de milion de lei, sumă considerată ca fiind supraestimată și fără legătură cu piața. Procurorii au arătat că încheierea contractului a fost rezultatul unei proceduri de achiziţie frauduloase, prin care s-a urmărit atribuirea lucrării către Cridov SRL, fapt ce a avut ca urmare ieşirea, în mod nelegal, din bugetul comunei Floreşti, a sumei de 532.976,15 lei – valoarea totală a sumei plătite în executarea contractului. Anchetatorii au arătat că la dosarul de achiziții existau și alte două oferte, care erau doar teoretice, ”nu aveau caracter serios şi aveau doar rolul de a justifica, la nivel de aparenţă, valoarea supraestimată a ofertei depuse de Cridov SRL”.

Anchetatorii au mai arătat că firma a întocmit în fals situaţiile de lucrări aferente tranşei nr. 1, menţionând că au fost executate toate cele şase alveole, în condiţiile în care aceste lucrări nu erau realizate în totalitate.

În actul de sesizare al instanţei s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul Marius Manu în calitate de consilier în cadrul compartimentului ”Achiziţii” al Primăriei Floreşti, cu intenţie, l-a sprijinit pe viceprimarul comunei, care a acţionat fără vinovăţie, să încheie în mod nelegal contractul de lucrări în condiţiile în care această sumă era supraestimată iar încheierea contractului a fost rezultatul unei proceduri de achiziţie frauduloase, prin care s-a urmărit atribuirea lucrării către Cridov SRL. Manu e acuzat că nu a estimat valoarea contractului, ceea ce ar fi permis constatarea faptului că oferta era supraestimată și că nu a urmărit obţinerea unor oferte serioase, corecte, în legătură cu executarea lucrării, de la mai multe societăţi, fapt ce ar fi asigurat concurenţa între operatorii economici, cu consecinţa obţinerii unui preţ corect. Astfel, deşi la dosar există trei adrese către încă două firme, ”în realitate acestea nu au fost expediate către toate cele trei societăţi iar solicitările de ofertă şi ofertele teoretic depuse de cele două societăţi au avut doar rolul de a justifica, la nivel de aparenţă, preţul solicitat de Cridov SRL, care era unul supraestimat”, au arătat procurorii.

Manu ar fi cunoscut faptul că procedura a fost viciată, fiind cunoscut dinainte executantul lucrării, a întocmit şi şi-a asumat sub semnătură contractul prin toate aceste acţiuni el creînd cadrul favorabil pentru ca viceprimarul să încheie contractul în condiţii dezavantajoase pentru Comuna Floreşti.

Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca a decis să înceteze procesul penal împotriva celor doi inculpați și a firmei, aplicând legea penală mai favorabilă, ca urmarea a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale. UAT Comuna Florești nu s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal dar instanța a dispus confiscarea specială de la firmă a sumei de 135.535,34 lei, reprezentând diferenţa dintre costurile reale ale lucrării şi cele plătite de Comuna Floreşti.

Patronul firmei, Cristian Mureșan, și funcționarul Marius Manu, au atacat decizia Judecătoriei Cluj-Napoca la Curtea de Apel. Instanța acesteia din urmă a fixat termen pentru pronunțare în 24 august.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare