Închide

Donați sânge, salvați vieți. A început campania UNTOLD / Neversea care îi îndeamnă pe toți să ajute. E criză de sânge în Cluj și în toată țara, unde oamenii au nevoie de transfuzii

ActualitateSocialTop News by Actual de Cluj - aug. 08, 2020 0 173

Zeci de clujeni au mers să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzie Cluj, de strada Nicolae Bălcescu, la începutul campaniei Blood Netword, demarată de UNTOLD și Neversea.

Organizatorii festivalurilor UNTOLD și Neversea continuă și în acest an Campania Blood Network, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din țară. Chiar dacă cele două festivaluri și-au amânat edițiile din acest an pentru anul viitor, organizatorii au decis să continue această campanie într-un an dificil în care spitalele au nevoie disperată de sânge. Donarea de sânge a scăzut dramatic în ultimele luni, așa că organizatorii UNTOLD și Neversea fac apel la fani să vina doneze sânge și să salveze vieți, au anunțat organizatorii.

De sâmbătă dimineață a demarat și la Cluj campania, care va continua în toată țara. Ajunsă la a șasea ediție, campania Blood Netword se desfășoară în acest an între 8 august și 13 septembrie în toate centrele de transfuzii din țară. Cei care donează sânge în timpul săptămânii, de luni până vineri, în toate centrele fixe din țară primesc un voucher valoric pentru achiziționarea unui abonament la UNTOLD 2021, în valoare de 10 euro sau în valoare de 20 de euro, pentru achiziționarea unui abonament la Neversea 2021.

Din motive de siguranță pentru cei care donează sânge, organizatorii festivalurilor UNTOLD și Neversea împreună cu autoritățile medicale au decis ca în acest an caravana mobilă să se mute din spațiul public în centrele de transfuzii pe timpul week-end-ului, când în mod obișnuit era închis.

Astfel, caravana mobilă va fi prezentă în 10 orașe timp de 10 week-enduri. Cei care vor veni să doneze sânge în cele 10 centre fixe din țară, în zilele de week-end, și se vor înscrie în rețeaua ,,Și eu Donez” vor primi, la alegere, un bilet de o zi la UNTOLD sau Neversea 2021.

În plus, donatorii din cadrul caravanei vor primi din partea Kaufland România câte un voucher de cumpărături de 100 de lei, valabil în orice magazin din țară. În acest an, cele 10 orașe în care se va desfășura caravana mobilă sunt: Cluj-Napoca, București, Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș, Brașov, Ploiești, Sibiu, Iași și Craiova. Pentru că există o cerere foarte mare de sânge în Capitală, caravana mobilă va putea fi găsită în două weekenduri, unul în luna august si celălalt în luna septembrie, conform programului de mai jos.

Campania este valabilă între 8 august și 13 septembrie, iar centrele de transfuzii care vor fi deschise și în week-end sunt:

 Cluj-Napoca – 8, 9 august
 București – 15, 16 august
 Timișoara – 22, 23 august
 Craiova – 22, 23 august
 Oradea – 29, 30 august
 Târgu Mureș – 29, 30 august
 Brașov – 5, 6 septembrie
 Ploiești – 5, 6 septembrie
 Sibiu – 12, 13 septembrie
 Iași – 12, 13 septembrie
 București- 12,13 septembrie

Donarea de sânge în cadrul caravanei mobile se face doar prin programare telefonică, la numărul de telefon 0730.073.940, de luni până vineri, între 9:00 și 16:00. Programările pentru week-end se fac astfel:
 Între 6 și 7 august, programare pentru donare sânge la Centrul de transfuzii Cluj Napoca din zilele de 8 și 9 august.
 Între 11-14 august, programare pentru donare sânge la Centrul de transfuzii București din zilele de 15 și 16 august.
 Între 18-21 august, programare pentru donare sânge la Centrul de transfuzii Timișoara și Craiova din zilele de 22 și 23 august.
 Între 25-28 august, programare pentru donare sânge la Centrul de transfuzii Oradea și Târgu Mureș din zilele de 29 și 30 august.
 Între 1- 4 septembrie, programare pentru donare sânge la Centrul de transfuzii Brașov si Ploiești din zilele de 5 și 6 septembrie.
 Între 8 -11 septembrie, programare pentru donare sânge la Centrul de transfuzii Sibiu, Iași și București din zilele de 12 și 13 septembrie.

În funcție de festivalul la care vor să ajungă, fanii care donează sânge trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea Blood Network și să completeze formularul solicitat, însoțit de o fotografie cu adeverința de donator. Donatorii din weekend vor primi un bilet de o zi la festival, iar cei care au donat în timpul săptămânii vor primi un cod, pe adresa de e-mail, cu care vor putea achiziționa un abonament la UNTOLD sau Neversea 2021 la preț special.

Donatorul de sânge poate fi orice cetățean cu domiciliul în România sau cetățean UE cu rezidență în România care corespunde criteriilor de eligibilitate ale actului donării.

Pentru a putea dona sânge trebuie sa îndepliniți următoarele condiții:
*vârsta cuprinsă între 18-60 ani
*greutate peste 50 kg (in functie de inaltime si sex)
*tensiune arterială sistolică între 100-180 mmHg
*puls regulat, 60-100 bătăi/minut
*să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
*pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada ciclului menstrual
*să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
*să nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
*să nu fii avut antecedente: hepatice, TBC, malarie, sifilis, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie (peste (-) 6 dioptrii), cancer
*între două donări de sânge trebuie să treacă o perioadă de cel puţin 70 de zile.

Înainte de donare:
puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe
veniti la donare odihnit !
nu fumați cu cel puțin o oră înainte și după donare

Drepturile donatorului
eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice)
eliberarea a 7 bonuri valorice
eliberarea unei adeverinţe pentru o zi libera
eliberarea unei adeverinţe pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare