Închide

Documentare românești proiectate la cinema Dacia. Vine la Cluj și părintele muzicii electronice din România

ActualitateAdministrațieCultură by Actual de Cluj - mai 08, 2017 0 245

Clujul va găzdui cea de a patra ediție a Caravanei Docuart la cinematograful Dacia din cartieurl Mănăștur, după ce proiecții similare au avut loc la Braşov, Vălenii de Munte, Târgu Jiu, Arad şi Satu Mare. În cadrul caravanei vor fi proiectate documentare de autor, realizate în perioada 2015, 2016 şi selectate în competiţia precedentă a festivalului Bucureşti Docuart Fest. Intrarea va fi liberă. La Cluj va fi prezent și Rodion Roșca, părintele muzicii electronice românești, care va interacționa cu publicul în 10 mai, după ultima proiecție.

Care este programul și ce documentare pot fi văzute la Cluj 

9 MAI

În 9 mai, proiecțiile încept de la ora 18:00 cu Angela (R.: Botond Pusok), film premiat pentru cea mai bună regie care prezintă un fragment de viață din sânul minorității rrome.

De la 18:30 va fi proiectat Lume, ia-mă în brațe, eu vin (R.: Violeta Gorgos), care vorbește despre redescoperirea lumii după 10 ani de absență.

Apoi va fi difuzat Human Places (R.: József László) o peliculă despre spațiul propriu pe care oamenii și-l creează într-un oraș.

Ultimul film al serii de 9 mai va fi proiectat la ora 21:00 – Ultimul căldărar, regizat de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu. Producția premiată pentru cea mai bună imagine la BDF 2016 spune povestea tristă a lui Geo, un tânăr căldărar din satul Corcova.

10 MAI

A doua zi de caravană, 10 mai, dă startul proiecţiilor la 17:30 cu Dan Perjovschi – Drumul (R.: Liviu Varlam), film ce intercalează confesiunile artistului Dan Perjovschi cu imagini ale operei sale.
Seara continuă cu Blocul (R.: Maria Șalaru) de la ora 18:00, explorând bogatul univers social și material al unui bloc românesc.

De la ora 19:00 urmează  În căutarea tatălui pierdut – regizorul Ionuț Teianu care vorbește despre cum este să fii fiul nerecunoscut al marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Ultima proiecție va avea loc de la ora 20:00 cu un documentar îl prezintă pe Rodion Roșca, părintele muzicii electronice românești, protagonistul filmului Imagini din vis (R. Sorin Luca), totodata câștigător al marelui premiu Docuart Fest 2016. După proiecție, Rodion va fi prezent în sală pentru a povesti cu cinefilii.

Pe parcursul caravanei poate fi vizionată expoziția de fotografie documentară – PROTEST – despre mişcările de stradă din ultimii 10 ani, din Cluj-Napoca sì Bucuresti, semnată de Documentaria.

„Opririle caravanei prin țară ne-au demonstrat că publicul de documentar începe să crească și să fie activ. Scopul nostru rămâne acela de a face documentarul românesc să circule, să ajungă până la cei care şi-ar dori să ştie că există, dar nu au aflat încă unde să-l caute”, a transmis Daniela Apostol din partea organizatorilor.

Caravana Docuart este co-finanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu