Închide

Doctor reputat în Biochimie și Genetică Moleculară: despre numărul real al persoanelor infectate cu Covid19. Perspective privind combaterea pandemiei

ActualitateSănătateTop News by Oana Ometa - mart. 25, 2020 0 10306

În exclusivitate pentru Actual de Cluj: Richard Albert Stein este profesor adjunct în cadrul Departamentului de Inginerie Chimică și Biomoleculară al NYU Tandon School of Engineering și editor senior la revista medicală International Journal of Clinical Practice, și a fost până în 2019 cercetător în cadrul Departamentului de Biochimie și Farmacologie Moleculară al Universității de Medicină din New York. Originar din  România, Satu Mare, a absolvit Facultatea de Medicină Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca și a obținut titlul de doctor în Biochimie și Genetică Moleculară la Universitatea Alabama, Birmingham. În anul 2008 a obținut o bursă postdoctorală la Universitatea Princeton, în cadrul Departamentului de Biologie Moleculară.

În interviul acordat publicației actualdecluj.ro, cercetătorul clarifică câteva chestiuni despre pandemia COVID-19. El arată care este categoria de vârstă care prezintă un risc crescut în fața Covid19: „persoanele cu boli cardiovasculare, diabet, cancer, și anumite boli respiratorii au un risc mai mare pentru forme severe sau deces în urma infectării cu COVID-19”. Pe de altă parte, Stein spune că „mai multe rapoarte la mijlocul lunii martie au indicat faptul că adulți tineri, sănătoși în Europa și Statele Unite dezvoltă forme severe ale bolii și reprezintă o fracțiune majoră a pacienților spitalizați”. Medicul apreciază că distanțarea socială este o măsură bună, dar că ar fi mult mai eficientă dacă ar fi combinată cu intervenții farmacologice adecvate. „Aș fi dorit să fi existat un efort mai puternic și coordonat de a crea un vaccin împotriva SARS-CoV după epidemia din 2002-2003. În acel moment, a fost foarte previzibil că epidemii similare vor avea loc în viitor, tot așa cum a fost și este foarte previzibil că pandemiile de gripă se vor repeta regulat. SARS a avut loc acum 18 ani, și disponibilitatea unui vaccin sau a resurselor terapeutice în prezent ne-ar plasa într-o poziție incomparabil mai bună pentru a combina distanțarea socială cu intervenții farmacologice eficiente”, a declarat Richard Albert Stein. 

Reporter: Carantina este o măsură controversată și vine, așa cum spuneți și în ultimul articol, cu un cost foarte mare. Ar fi existat și alte alternative din punctul dumneavoastră de vedere?

R. A. Stein: În opinia mea, carantina a fost o necesitate absolută în epidemia actuală. Această strategie este deosebit de valoroasă atunci când nu sunt disponibile medicamente sau vaccinuri, așa cum este situația pentru COVID-19. Valoarea carantinelor este exemplificată de acțiunile întreprinse în China, unde peste 60 de milioane de oameni au fost plasați în carantină în perioada inițială a pandemiei, în ceea ce pare a fi cea mai mare carantină din istoria modernă. Ca urmare a acestei intervenții, în 19 martie 2020, China nu a raportat pentru prima dată infecții noi cu transmitere locală, toate infecțiile noi din țară începând din această zi fiind la persoanele care au sosit din alte țări.

„Carantina a fost o necesitate absolută în epidemia actuală”

În timpul pandemiei actuale, natura intervențiilor de distanțare socială și momentul în care acestea au fost inițiate au variat între țări și între diverse regiuni din aceeași țară. Dacă vom înțelege care dintre aceste strategii au avut un impact, și în ce măsură au avut un efect pozitiv, vom beneficia de lecții valoroase pentru viitor. Măsurile de distanțare socială sunt cele mai eficiente atunci când sunt combinate cu intervenții farmacologice. De-a lungul acestei linii, aș fi dorit să fi existat un efort mai puternic și coordonat de a crea un vaccin împotriva SARS-CoV după epidemia din 2002-2003. În acel moment, a fost foarte previzibil că epidemii similare vor avea loc în viitor, tot așa cum a fost și este foarte previzibil că pandemiile de gripă se vor repeta regulat. SARS a avut loc acum 18 ani, și disponibilitatea unui vaccin sau a resurselor terapeutice în prezent ne-ar plasa într-o poziție incomparabil mai bună pentru a combina distanțarea socială cu intervenții farmacologice eficiente.

„Mai multe rapoarte la mijlocul lunii martie au indicat faptul că adulți tineri, sănătoși în Europa și Statele Unite dezvoltă forme severe ale bolii și reprezintă o fracțiune majoră a pacienților spitalizați”

Reporter: Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, categoria de vârstă care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire?

R. A. Stein: Mai multe analize ale epidemiei din China, din prima perioadă a pandemiei, arată că diferite grupe de vârstă diferă foarte mult în riscul de a dezvolta forme serioase în cursul infecției cu SARS-CoV-2. O analiză timpurie a epidemiei a arătat că persoanele sănătoase de până la aproximativ 39-49 de ani au un risc mai mic de deces, până la aproximativ 0,2-0,4%, în comparație cu persoanele de peste 50 de ani, în care riscul de deces începe să crească progresiv și ajunge la aproape 15% la persoanele de 80 de ani și peste.

În plus, persoanele cu boli cardiovasculare, diabet, cancer, și anumite boli respiratorii au un risc mai mare de forme severe sau deces în urma COVID-19.

Este important să reținem că aceste date se bazează pe o analiză timpurie a epidemiei din China și că riscul pentru diferite grupe de vârstă, precum și afecțiunile medicale coexistente care prezintă un risc, ar putea fi diferite în alte țări și/sau în etapele ulterioare ale pandemiei. De notat, mai multe rapoarte la mijlocul lunii martie au indicat faptul că adulți tineri, sănătoși în Europa și Statele Unite dezvoltă forme severe ale bolii și reprezintă o fracțiune majoră a pacienților spitalizați.

„ Unele studii au arătat că aproape 18% dintre pacienții infectați cu SARS- CoV-2 pot fi asimptomatici, iar alții pot prezenta simptome foarte ușoare. Astfel, cred că numărul pacienților diagnosticați cu COVID-19 subestimează, probabil în mare măsură, amploarea pandemiei”

Reporter: Sunt reale statisticile în ce privește răspândirea virusului?

R. A. Stein: Cunoașterea în detaliu a numărului de persoane care au un test pozitiv la SARS-CoV-2 oferă o indicație despre cât de extins sau de intens este focarul bolii, dar surprinde doar o parte limitată a situației reale. Unele studii au arătat că aproape 18% dintre pacienții infectați cu SARS- CoV-2 pot fi asimptomatici, iar alții pot prezenta simptome foarte ușoare. Astfel, cred că numărul pacienților diagnosticați cu COVID-19 subestimează, probabil în mare măsură, amploarea pandemiei. Testarea promptă a persoanelor simptomatice și a contactelor lor asimptomatice, precum și disponibilitatea rapidă a rezultatelor testelor, sunt aspecte esențiale pentru a înțelege amploarea focarelor de infecție și pentru a reconstrui lanțurile de transmitere cât mai rapid și cât mai precis și eficient posibil.

Pandemia va trece cu atât mai repede, și va face cu atât mai puține victime, cu cât se vor respecta mai stringent și mai serios măsurile de izolare socială la nivel individual”

În acest context, consider că responsabilitatea individuală, în ceea ce privește evitarea de moment a contactelor sociale, reprezintă o fațetă critică a pandemiei actuale, incomparabil mai importantă decât în alte epidemii și pandemii cu care ne-am confruntat în trecut. Există numeroase exemple, în diverse țări, unde cu toate că autorițătile au subliniat în mod repetat importanța măsurilor de izolare socială, unele persoane au mers totuși la mare sau în parc în grupuri, iar alții au revenit din zone unde au avut un risc mai mare de a veni în contact cu persoane infectate, fără a menționa acest aspect, expunând ca urmare alte persoane la riscul de a contracta virusul. Pandemia va trece cu atât mai repede, și va face cu atât mai puține victime, cu cât se vor respecta mai stringent și mai serios măsurile de izolare socială la nivel individual. Este important să reținem că activitățile noastre individuale, în pandemia prezentă, pot proteja sau expune persoane din jur la infecția virală, cu posibile efecte serioase sau chiar fatale, în funcție de vârsta sau de starea lor de sănătate.

„Aș fi dorit să fi existat un efort mai puternic și coordonat de a crea un vaccin împotriva SARS-CoV după epidemia din 2002-2003. A fost foarte previzibil că epidemii similare vor avea loc în viitor”

Reporter:  Care sunt asemănările și deosebirile clinice și epidemiologice între aceste tulpini:COVID-19, SARS și MERS.?

R. A. Stein: SARS și COVID-19 au perioade de incubație similare, dar diferă între ele în ceea ce privește perioada infecțioasă, transmisibilitatea, severitatea clinică, și amploarea răspândirii în populație. COVID-19 este mai transmisibil decât SARS, și mult mai mulți pacienți cu COVID-19 sunt asimptomatici sau dezvoltă simptome ușoare, dar contribuie la transmitere. Aceste caracteristici fac COVID-19 incomparabil mai dificil de controlat. Din punct de vedere clinic, mortalitatea asociată cu SARS a fost de aproximativ 10%, și mortalitatea asociată cu MERS a fost de aproximativ 35% sau chiar mai mare în unele studii.

În cazul epidemiei SARS, majoritatea persoanelor infectate cu SARS-CoV au creat contacte secundare și au răspândit virusul relativ târziu în timpul infecției, la una sau două săptămâni după ce au început să prezinte simptome. Una dintre dificultățile majore legate de COVID-19 este că transmiterea asimptomatică, chiar înainte ca persoanele să înceapă să se simtă rău, conduce într-o mult mai mare măsură la răspândirea virusului în cadrul populației. Această transmisie foarte timpurie explică, în mare măsură, de ce în COVID-19 putem vedea o astfel de transmitere extinsă și rapidă în comunitate. La nivelul aspectelor de biologie celulară și moleculară, SARS-CoV și SARS-CoV-2 utilizează același receptor celular, ACE2. MERS-CoV utilizează un alt receptor celular. Prin urmare, există speranța că putem profita de cunoștințe despre terapii care au arătat promisiuni în SARS pentru a le testa în COVID-19. 

„Există speranța că putem profita de cunoștințe despre terapii care au arătat promisiuni în SARS pentru a le testa în COVID-19”

Reporter: Cum s-a aplicat experiența epidemiilor trecute în cazul SARS-CoV-2?

R. A. Stein: În fiecare epidemie sau pandemie încercăm și sperăm să aplicăm lecții din epidemii si pandemii trecute. Partea mai dificilă și, în același timp, imprevizibilă, este că fiecare epidemie aduce ceva surprinzător, ceva care ne schimbă complet modul de a privi epidemiile și sănătatea publică în general, începând din acel moment. În cazul SARS-CoV-2, curba de învățare este foarte abruptă și rapidă. Un mare beneficiu de care am profitat, în epidemia actuală, este că, datorită progreselor tehnologice, a fost posibil să se genereze secvența virusului la doar trei zile după ce acesta a fost izolat. Bolile infecțioase cu care ne-am confruntat în trecut ne-au educat despre valoarea și importanța colaborărilor internaționale. După ce SARS-CoV-2 a fost secvențat, materialul genetic al virusului a fost imediat postat online și a ajutat comunitatea științifică să facă predicții despre virus.

Testele diagnostice pentru COVID-19 au fost disponibile la nivel global la 2 săptămâni după ce primele cazuri au fost raportate în China, mult mai rapid decât în cazul SARS. În plus, primele studii clinice au început mult mai rapid în cazul COVID-19 decât în cazul bolilor infecțioase emergente anterioare.

Un alt aspect pe care l-am învățat din boli infecțioase cu care societatea s-a confruntat în trecut, este cât de repede o boală infecțioasă nou apărută se poate dispersa nu doar în interiorul unei țări dar și dintr-o țară în multe altele, pe plan global. Transmiterea rapidă la nivel mondial a SARS prin zboruri comerciale este încă vie în memoria noastră colectivă. Înțelegerea dimensiunilor transmiterii internaționale și intercontinentale a SARS prin zboruri comerciale a ajutat la instituirea foarte promptă a măsurilor profilactice în primele zile ale pandemiei COVID-19. Distanțarea socială a apărut din primele momente ale pandemiei ca o strategie valoroasă în controlul focarelor și, mai ales atunci când nu sunt disponibile intervenții farmacologice, aceasta este singura resursă disponibilă.

Ceea ce nu este întotdeauna clar, este natura intervențiilor de distanțare socială, momentul ideal în care acestea trebuie implementate pentru a avea un efect, precum și cea mai bună combinație a acestora.  Acești factori diferă în diverse epidemii și, în cadrul aceleiași epidemii, între diverse țări și regiuni. De exemplu, știm că închiderea școlilor, prestarea activităților profesionale de la distantă, anularea sau amânarea evenimentelor publice, și restricționarea sau reducerea transportului public, s-au dovedit individual a fi foarte valoroase în diferite epidemii și pandemii. Cu toate acestea, avem o înțelegere mai puțin ideală a combinațiilor exacte ale acestor strategii care sunt cele mai utile în diferite focare.

Cercetătorul Richard Albert Stein a publicat numeroase studii de specialitate în publicații științifice internaționale. De asemenea, Richard Albert Stein a acordat de-a lungul timpului o serie de interviuri în presa de peste ocean în care vorbește despre virusurile care au provocat pandemii sau despre gradul de contagiozitate care poate fi diferit de la o persoană la alta. Într-unul dintre cele mai recente articole științifice, medicul a tratat subiectul noului coronavirus (The 2019 coronavirus: Learning curves, lessons, and the weakest link).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare