Închide

DNA anchetează mai multe meciuri suspectate de “blat” din sezonul trecut. Cum poate profita Universitatea de un nou scandal de corupție din fotbalul românesc. “Mergem la TAS dacă nu câștigăm în România!”

SportTop News by Catalin Suciu - iul. 22, 2015 0 798

Universitatea Cluj speră să fie reprimită în Liga 1. Chiajna ar putea fi retrogradată, iar Mediaș și FC Brașov ar putea fi trimise în Liga a IV-a în urma unui scandal de corupție. În același timp, “U” Cluj a trimis o sesizare la FRF în care solicită retrogradarea lui ASA Târgu Mureș pentru un alt scandal de corupție. Dacă Federația nu va lua măsurile așteptate de „U”, clubul se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Laussane.

 

Federaţia Română de Fotbal a deschis o investigaţie după ce jucătorii de la FC Braşov au fost premiaţi de conducerea clubului pentru remiza înregistrată în 27 mai, în meciul cu Gaz Metan Mediaş, scor 0-0. Ulterior, Federaţia Română de Fotbal a sesizat Comisia de Disciplină în acest caz.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, declara, în 6 iulie, că va trimite cazul meciului dintre FC Braşov şi Gaz Metan Mediaş către „instituţiile abilitate”, pentru a vedea dacă premierea jucătorilor braşoveni a fost sau nu legală.  DNA a început o anchetă în acest caz , iar în cursul acestei zile au fost citați la audieri doi jucători, Costin Gheorghe și Alexandru Munteanu, ambii de la Gaz Metan. Cei doi au declarat, potrivit mediafax, că au fost citați în calitate de martori.

Clujenii își pregătesc un dosar consistent și vor să meargă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane , unde să ceară retrogradarea lui ASA Târgu Mureș , invocând scandalul de corupție în care mureșenii au fost implicați în urmă cu patru ani. “U” așteaptă ca FRF să le retrogradeze pe Chiajna și FC Brașov în Liga a IV-a după scandalul “mitei” din ultima etapă, iar în acest fel Universitatea ar putea fi reprimită în primul eșalon.

Mediaș- FC Brașov- Chiajna și primele buclucașe

La partida din ultima etapă a campionatului recent încheiat, brașovenii ar fi fost premiați de Chiajna, pentru a încurca Mediașul. Banii ar fi fost oferiți în vestiar după meci, în pungi , iar brașovenii i-ar fi împărțit între ei, deși au retrogradat.

”La finalul meciului de la Braşov s-au împărţit bani tuturor jucătorilor. Au participat chiar şi antrenorii. Au stat în şir indian şi au luat câte 2.500 de euro. Vă spun cum au primit şi banii: în pungi, în lei, echivalentul a 2.500 de euro. Cei care se ocupă de corupţie în fotbal, să se ocupe. Dacă eu vorbesc prostii, mă duc eu la închisoare. Dacă nu, să se ducă ei. Este o anchetă în curs de desfăşurare. Am fost întrebat dacă am probe. Eu întreb altceva: patronul unei echipe de fotbal care retrogradează îşi premiază jucătorii? Eu, din câte ştiu, este o comisie de integritate la FRF. Are de lucru acum. Sunt lucruri clare. La Gigi Becali a fost altceva. Din punct de vedere sportiv, premierea era permisă atunci. Aici este vorba de cu totul şi cu totul altceva. Jucătorii trăgeau de timp, se tăvăleau pe jos pentru un rezultat care nu-i ajuta”, a declarat Ioan Horoba, președintele lui Gaz Metan Mediaș la DigiSport.

În prezent Comisia de Integritate a FRF investighează acest caz, iar dacă se dovedește că brașovenii au primit bani din partea Concordiei, formația din Chiajna și FC Brașov pot fi retrogradate în al patrulea eșalon. Universitatea ar urca, atfel, până pe locul 13, tot retrogradabil, dar va solicita la TAS retrogradarea lui ASA Târgu Mureș, ocupanta locului secund la finalul sezonului trecut. Pe ce se bazează “U”? Vasile Avram, fost șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru dosarul “mită în elicopter”. Avram a fost trimis în judecată pentru că, în mai 2011, când era supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureş – ”U” Cluj, a primit de la omul de afaceri Sorin Ţerbea (decedat între timp) suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Târgu Mureş la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.

Sorin Ţerbea nu avea o funcţie oficială la ASA în acel moment, dar tot el s-a dat ulterior de gol, lăsând loc la multe interpretări. “Eu dădusem nişte bani împrumut echipei de fotbal FCM Târgu Mureş, pe care trebuia să mi-i recuperez din drepturile TV. Nu i-am primit direct de la LPF, încă nici nu i-am primit”, a spus omul de afaceri în noiembrie 2011. Astfel, chiar dacă nu a deținut o funcție oficială la FCM Târgu Mureș, devenită ulterior ASA, implicarea lui Ţerbea la echipa ardeleană e clară. Faptul că denumirea clubului s-a schimbat între timp nu schimbă cu nimic lucrurile pentru că ASA este continuatoarea lui FCM.

“Noi vom apela și la TAS dacă va fi nevoie”, a spus pentru actualdecluj.ro Marieta Anastasescu, administratorul judiciar al Universității Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.