Închide

Divorț la Primărie? Nu și la Cluj: câteva zeci la mii de căsătorii încheiate, în 2016, sunt tot mai puține

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 06, 2017 0 871

S-au temut că o dată cu legiferarea divorțului administrativ cuplurile care vor să se despartă vor face coadă la Evidența Populației să semneze certificatele de divorț, dar anul trecut diferența între căsătorii și divorțuri administrative, cel puțin în Cluj-Napoca, a fost imensă.

Evidențele Primăriei Cluj-Napoca arată că anul trecut au fost emise peste 2.800 de certificate de căsătorie – aceasta în vreme ce, de cealaltă parte, au fost semnate doar 59 divorțuri administrative – deci un divorț la fiecare 46 căsătorii.

Mare parte din divorțuri sunt pronunțate în continuare de instanțele de judecată, dar din 2009 cuplurile care nu au copii și se înțeleg cu privire la împărțirea bunurilor comune au opțiunea să se adreseze Primăriei ca să desfacă certificatul de căsătorie, cu o simplă cerere semnată de ambii soți și câteva copii după documente. Multe primării din țară, inclusiv cea din Cluj-Napoca, au încercat în 2011, după modificarea Codului Familiei, să limiteze puhoiul estimat de cupluri care ar prefera divorțul administrativ, mai simplu și mai practic decât cel la Judecătorie, cu avocați și termene, prin stabilirea unei taxe de divorț considerată suficient de mare ca să mai descurajeze din apetit. Fiecare Consiliu Local stabilește dacă e necesară taxa și la cât s-ar ridica aceasta, în Cluj-Napoca aceasta e de 500 de lei.

Am întrebat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, care e explicația – în 2012 Consiliul Local anticipa puhoaie de cupluri care să se așeze la cozi la Evidența Populației, motiv pentru care au încercat să limiteze previzionatul fenomen cu introducerea unei taxe. La cinci ani distanță, însă, pe holuri bate vântul. „N-ar fi prima dată când anticipăm că se întâmplă ceva și nu se întâmplă”, spun reprezentanții Primăriei pentru actualdecluj.ro. „Dar constatăm că numărul e în scădere, în primul an după introducerea divorțului administrativ au fost 137 divorțuri, acum sunt 59”.

2016 la Evidența Populației din Cluj:

2.868 acte de căsătorie

59 divorţuri administrative

 

95 divorțuri administrative în 2013

131 divorțuri administrative în 2013

137 divorțuri administrative în 2012

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare