Închide

Directori Romgaz trimiși în judecată pentru abuz în serviciu după ce au recepționat echipament neconform de 3 milioane în Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 27, 2017 0 911

Trei directori ai Romgaz Târgu Mureș au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, după ce și-au recunoscut faptele, pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu în cazul achiziției și montării unui echipament în Cluj.

Au fost trimiși în judecată Avram Pantelimon, la data faptelor director de sucursală la Romgaz SA Târgu Mureș, pentru instigare la abuz în serviciu, directorul tehnic și directorul adjunct de producție Sergiu Banu și respectiv Gheorghe Matei, pentru abuz în serviciu. În rechizitoriu, procurorii arată că în 2011 Romgaz SA Târgu Mureș a organizat o licitație publică ce avea ca obiect implementarea proiectului ”Echipamente pentru producerea de energie electrică cu motoare termice pe gaz în locația Cojocna, jud. Cluj”, fiind declarată câștigătoare o asociere formată din trei societăți comerciale. „În acest context, inculpatul Avram Pantelimon, în calitate de director sucursală în cadrul S.N.G.N. Romgaz SA – Sucursala Tg. Mureș, alături de ceilalți doi inculpați, în calitate și de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, a semnat un document (minută) privind modalitățile de recepție a echipamentelor de producere energie electrică aferentă, în baza căruia a fost efectuată recepția unui echipament (motogenerator) cu toate că acesta nu corespundea cerințelor stabilite în documentația de atribuire și în oferta tehnică anexă la contract”, arată procurorii, care au calculat astfel un prejudiciu de 3,1 milioane de lei, echivalentul costului echipamentului. „În același timp, a fost creat un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea asocierii furnizoare, reprezentat de contravaloarea echipamentului neconform recepționat de achizitor și apoi achitat în întregime”, spun procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș. Avram Pantelimon a mai fost trimis în judecată în 2016 într-un alt dosar, care a ajuns și el la Tribunalul Mureș, unde e acuzat de abuz în serviciu. Procurorii spun că în primăvara anului 2014, Pantelimon Avram împreună cu inculpaţii Mincan, Ştefan şi Olaru, invocând existenţa unor presupuse defecte şi emanaţii de gaze, au hotărât, în mod nejustificat, ca o lucrare de deviere a unor conducte de aducţiune de la trei sonde, ce trebuia executată de către o asociere din care făcea parte şi Primăria Târgu Mureş, să fie realizată din bugetul propriu al Romgaz. „Devierea conductelor era realizată în condiţiile construirii unui cartier de locuinţe pe raza oraşului. Acest lucru a fost posibil prin încălcarea, de către cei patru inculpaţi, a normelor legale privind disciplina financiară şi în construcţii, a legislaţiei specifice din domeniul gazelor naturale şi mai mult, fără să existe o justificare tehnico-economică. Prin înregistrarea acestor cheltuieli nejustificate în contabilitatea SNGN Romgaz – Sucursala Târgu Mureş s-a produs un prejudiciu în bugetul acestei societăţi în sumă de 160.649,06 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în favoarea Asocierii care trebuia să execute lucrarea respectivă”, arătau procurorii DNA.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu