Închide

Dîncu, după ce UBB a fost scoasă din top 1000 Shanghai: România educată ne-a scos din această zonă a clasamentului / Propunereile senatorului clujean pentru ca trei universități clujene să revină în top

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - aug. 20, 2023 0 422

Senator și lider al PSD Cluj, Vasile Dîncu a declarat, sâmbătă, că Universitatea Babeș Bolyai a ieșit din top 1000 Shanghai din cauza „unor provincialisme locale precum și din pricina „politicilor naționale”. „România educată ne-a scos din această zonă a clasamentului”, a spus Dîncu, făcând referire la programul președintelui României, Klaus Iohannis.

Senatorul PSD de Cluj spune că dacă UBB, UMF și UTCN s-ar uni, Cluj-Napoca ar avea o universitate în top 500 Shanghai.

„Faptul că avem un consorțiu al universităților care nu funcționează, avem nevoie de integrare. Universitățile mici încearcă să facă comasări pentru a fi mai puternice. Dacă s-ar uni UBB cu UMF-ul și UTCN am face o universitate care ar intra în primii 500 în Shanghai. Dacă am uni institutele private cu cele de stat și cu universitățile am putea publica mai mult în revistele științifice. Sunt niște lanțuri în care este importantă politica națională. Este mai important statul decât credem noi la prima vedere, deși există ideologia neoliberală de a scoate statul din orice și a face stat minimal, care se sufocă până la urmă pentru că nu poate finanța servicii medicale și nici educaționale”, a spus Dîncu, citat de ziarul Făclia.

Vasile Dîncu a demisionat în octombrie 2022 din funcția de ministru al Apărării, după ce a fost criticat atât de premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, cât și de președintele Klaus Iohannis. El l-a criticat, la rândul său, în anunțul privind demisia, șeful statului.

Vasile Dîncu declarase, pe când era ministru, că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, poziție contrar celei publice asumată de statul român.

În postarea în care și-a anunțat demisia, Vasile Dîncu a motivat gestul „prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.”

„Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, a scris Vasile Dîncu.

Ulterior, după o întâlnire cu președintele PSD, Vasile Dîncu a răspuns întrebărilor ziariștilor că relația cu Klaus Iohannis s-a rupt „de când aud pe surse, de 6 luni, că trebuie să demisionez”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare