Închide

Din datele evaluatorilor: cu cât a crescut valoarea de piaţă a apartamentelor din Cluj-Napoca şi ce oraşe au „accelerat” mai puternic

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 30, 2017 1 806

Cluj-Napoca este cel mai scump oraş din ţară pe piaţa rezidenţială, dar cel puţin nu conduce şi în clasamentul realizat în funcţie de ritmul de creştere a preţurilor. Nu este vorba despre pretenţiile proprietarilor şi sume cerute sau tranzacţionate, ci sunt datele oficiale ale evaluatorilor din România. În trimestrul II al acestui an, valoarea de piață pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc a urcat în medie cu 4,27% în Cluj-Napoca, arată datele evaluatorilor. Creşterile au fost mai accelerate în Iaşi şi Timişoara.

În trimestrul II din acest an, valorile de piață pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc din marile orașe s-au apreciat ușor față de trimestrul I din 2017, conform indicelui imobiliar realizat de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) prin IROVAL – Cercetări în evaluare, pe baza informațiilor strânse în Baza Imobiliară de Garanții (BIG). Începând cu luna iulie 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația, conform Standardelor de evaluare, de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.

Pentru trimestrul II din 2017, dintre orașele analizate, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Iași, unde valorile de piață pe metru pătrat în apartamentele în bloc au urcat în medie cu 6,11% față de trimestrul anterior. Valorile au crescut și în Timișoara (+4,90%), Cluj-Napoca (+4,27%), Brașov (+3,62%) și Constanța (+2,26%). În București, creșterea a fost mai moderată, de 1,82%, dar per total ritmul de creștere din majoritatea orașelor a fost mai semnificativ în trimestrul al doilea față de primul trimestru.

În ceea ce priveşte creşterea din Cluj şi cele înregistrate de alte oraşe mari, „este o evoluţie care trebuie privită în contextul creşterii generale a pieţei”, subliniază pentru Actualdecluj.ro Adrian Vascu, membru ANEVAR, senior partner al companiei de consultanță Veridio. Acesta a coordonat şi realizarea ghidului imobiliar al Clujului în funcţie de tranzacţii, în parteneriat cu municipalitatea. „Este vorba despre nişte rezultate „de etapă” care trebuie corelate şi cu volumul datelor avute în vedere. Clujul rămâne în continuare pe un trend de creştere şi evoluţia sinusoidală a preţurilor reprezintă un trend firesc al valorii de piaţă”, a mai completat acesta.

Sursa grafic: ANEVAR

De subliniat că în trimestrul II al anului, în Cluj-Napoca, valoarea de piaţă a unui apartament este de 1209 euro/mp, conform datelor ANEVAR care pot fi consultate AICI. Adică municipiul Cluj-Napoca este, la acest indicator, peste Bucureşti, unde valoarea medie e de doar 1070 euro/mp.

În ceea ce privește sectoarele Capitalei, cinci din șase au înregistrat în al doilea trimestru din 2017 creșteri pentru același tip de proprietăți analizate. Astfel, sectorul 3 a condus în clasamentul creșterilor, cu un avans de 3,41% în Q2 versus Q1, potrivit datelor ANEVAR. Sectoarele 6 și 4, după ce înregistraseră mici scăderi în trimestrul anterior, au fost pe plus în Q2, cu 2,58%, respectiv 2,49%. Valoarea de piață pe metru pătrat în apartamentele de bloc a urcat cu 2,26% și în sectorul 2, în timp ce în sectorul 5 creșterea a fost subunitară, de 0,87%. Singurul sector care a înregistrat o scădere, deși nesemnificativă, de -0,09%, a fost sectorul 1, după ce, în trimestrul anterior, avusese o evoluție pozitivă (+3,61%).

”Am publicat deja, chiar pe prima pagină a site-ului www.anevar.ro, indicele imobiliar trimestrial extras din BIG, începând cu data la care am dat startul Bazei Imobiliare de Garanții, respectiv 1 iulie 2015”, anunță Președintele ANEVAR, Daniel Manațe. Acesta a menţionat că graficele cu date imobiliare vor fi actualizate în fiecare trimestru, „într-o încercare de a veni în sprijinul tuturor actorilor de pe piața imobiliară din România cu un plus de transparență și o perspectivă mai clară a evoluției acestui sector”.

Indicele publicat pe site-ul ANEVAR se referă la valoarea de piață a apartamentelor amplasate în bloc.

În analizele imobiliare realizate pe baza preţurilor din oferte, prețul mediu al apartamentelor din Cluj-Napoca a trecut de 1300 de euro/mp. Din tranzacţii declarate, cele mai recente date (cele aferente anului trecut) arată că preţul mediu în 2016 în Cluj-Napoca a fost de 1000 euro/mp. Valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare în anul încheiat a fost de 457 milioane de euro, din care aproximativ jumătate o reprezintă valoarea apartamentelor. Ghidul realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului au fost publicate în august, iar analiza a fost realizată de echipa de evaluatori membri ai ANEVAR coordonată de Adrian Vascu, în parteneriat cu municipalitatea.

Un comentariu

  1. cand vad niste fotografii aeriene cu noile „cartiere rezidentiale”,ma crucesc si ma gandesc cu mila la cei care au avut curajul sa cumpere aceste mizerii de constructii. De ce mizere? Caci daca le vezi de aproape si intri in ele constati de la prima vedere cat de stramba e toata constructia.Nu vezi un unghi drept,nu vezi o linie dreapta,nu vezi o use sau o fereastra care sa se inchida etans. Alt aspect e drumul pana la casa.Pai ce sa va spun,drumul lipseste cu desavarsire si multe din locuinte nu au canalizare. CUM ATI CRESCUT PRETUL LA ASEMENEA CONTRUCTII ??? Ati vazut ce a facut o ploaie sanatoasa in Floresti? Dar asa e la noi,doar cand vine puhoiul se vede ce rahaturi de constructii s-au facut. Cacatul se vinde scump la Cluj.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare