Închide

Diferență de criză imobiliară: apartament de două camere mai ieftin decât o garsonieră. Proprietarii din Cluj au ieftinit cel mai puțin

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 16, 2015 0 544

 

La nivel național, diferențele dintre prețurile actuale și cele solicitate în perioada de vârf pot depăși 50%, dar Clujul este orașul cu cel mai redus declin în perioada de criză, arată o analiză imobiliară realizată la nivel național pe baza prețurilor solicitate în piață.

În prezent, locuințele cu două camere din Cluj se situează la o medie de preț de 53.686 de euro, potrivit unei analize Imobiliare.ro, realizată pe baza ofertelor intermediate de portal. „Spre deosebire de celelalte centre regionale ale țării, diferența față de martie 2008 se situează la sub 30% (o scădere de 27%, de la 73.903 euro), fapt ce face din Cluj orașul cu cel mai redus declin în perioada de criză”, spun reprezentanții Imobiliare.ro. Cu toate acestea, și aici un apartament cu două camere poate fi achiziționat acum la un preț mai mic decât cel solicitat pentru o garsonieră în perioada de apogeu a pieței, respectiv 56.321 de euro. „O asemenea situație se explică prin faptul că, în 2008, prețul unei unități locative cu o cameră era disproporționat de mare față de al uneia cu două în capitala Transilvaniei (o diferență de doar 24%, față de aproape 50% în Capitală)”, arată reprezentanții Imobiliare.ro. „Da, preturile sunt acum ceva mai mici decât în perioada de boom, când dezvoltatorii nu mai aveau limite la pretenții. Dar chiar și așa, sumele cerute pe apartamente la Cluj sunt foarte mari, ținând cont de ceea ce se oferă și de veniturile noastre”, crede o tânără din Cluj care sondează piața locală pentru o achiziție.

Potrivit datelor evaluatorilor de la Darian, față de momentul în care începeau să se resimtă efectele crizei imobiliare, prețurile practicate în Cluj au scăzut cu 29% în cazul apartamentelor noi și cu 43% în cazul celor vechi (2014 față de 2008). Studiul Darian are la bază tranzacții realizate, nu prețuri de oferte. La analiza făcută pe interval de un an, diferențele sunt mult mai reduse: apartamentele noi sunt mai scumpe cu 0,4% în semestrul II din 2014 față de semestrul II din 2013, iar cele vechi s-au ieftinit: -2,3%, arată datele Darian. Ca în toate analizele imobiliare, și cea a Darian poziționează Clujul ca fiind cel mai scump oraș din țară, după București. În ceea ce privește prețurile medii de tranzacționare la apartamentele vechi pe primul loc este Bucureștiul, cu o medie de 965 euro/mp. Capitala este însă urmată îndeaproape în clasament de Cluj-Napoca cu o medie 932 euro/mp, în vreme ce în Timișoara prețul mediu este de 860 euro/mp. Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, de aproximativ 1.137 euro/mp – singurul oraș din România cu prețuri de peste 1.000 de euro/mp dar în scădere cu aproximativ 32% față de perioada de început a crizei. Pe locul doi se află Cluj Napoca, cu un preţ mediu de 982 de euro/mp

La nivel național, diferențele dintre prețurile actuale și cele solicitate în perioada de vârf pot depăși 50%. „Un efect concret – resimțit atât de cumpărători, cât și de proprietari – ar fi că, în momentul de față, o locuință cu două camere are un preț de achiziție considerabil mai mic decât cel solicitat pentru o garsonieră în perioada de apogeu a pieței. Cea mai mare diferență poate fi observată în Capitală, acolo unde vânzătorii și-au redus cel mai mult pretențiile. Studiul pune față în față prețurile medii solicitate pentru unitățile locative bicamerale din blocurile vechi în luna ianuarie 2015 cu cele valabile în martie 2008, atât pentru două camere, cât și pentru garsoniere”, spun reprezentanții Imobiliare.ro. În perioada de criză, cele mai mari ieftiniri au avut loc în Capitală, acolo unde prețurile au atins și cel mai mare nivel. Apartamentele cu două camere, care continuă să ocupe primul loc în preferințele cumpărătorilor, au consemnat un recul de 56%, de la o medie de 123.003 de euro, până la 53.993 de euro.

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.