Diamante și aur, piesele valoroase ale Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei care ar fi scăpat de jaful care a avut loc în Olanda, la Muzeul Drents
ActualitateIstorieTop News by Actual de Cluj - ian. 27, 2025 0 171

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj anunță că a participat de asemenea cu piese valoroase în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului”, găzduită în Olanda, de Muzeul Drents din Assen. Vestea care a șocat România peste weekend este că s-a furat o parte însemnată din acest tezaur, însă reprezentanții muzelui clujean informează că piesele pe care ei le-au trimis nu ar fi fost furate. Din colecția Muzeului de Istorie a Transilvaniei au fost trimise 24 de piese extrem de valoroase, inclusiv aur și diamante, care nu s-ar afla printre cele sustrase în urma jafului.
„Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) își exprimă profundul regret față de incidentul grav petrecut la Muzeul Drents din Assen (Olanda), unde, în dimineața de 25 ianuarie 2025, o parte din tezaurul dacic expus în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” a fost furată. Ne exprimăm solidaritatea față de colegii din Olanda și România care depun eforturi pentru recuperarea acestor piese de patrimoniu inestimabil. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a participat la această expoziție internațională, organizată de Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Culturii, și găzduită de Muzeul Drents din iulie 2024 până în ianuarie 2025”, se precizează în comunicatul Muzeului.
Din colecțiile Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj au fost împrumutate 24 de piese excepționale, dintre care:
• -Două diademe de aur din tezaurul de la Sărmășag, din perioada târzie a Epocii Bronzului.
• -Brățară și elemente de colier din aur, din tezaurul de la Boarța, Hallstatt.
• -Trei fibule de argint din tezaurul de la Cojocna, La Tène și un torques, descoperit la Sânger, din perioada La Tène.
• -Unelte de orfevrier și tipare din atelierul de prelucrare a bijuteriilor de la Pecica, din perioada La Tène.
• -Inel de logodnă din aur, descoperit la Criștești, din perioada romană.
„Conform informațiilor actuale, piesele împrumutate din colecția MNIT nu se află printre cele sustrase în urma jafului” – mai informează reprezentanții muzeului clujean, cu precizarea că pentru acest proiect s-au „respectat toate standardele internaționale de securitate”.
„Sistemele de protecție din Muzeul Drents au fost evaluate ca fiind corespunzătoare, iar piesele au beneficiat de o poliță de asigurare „perete la perete,” care acoperă riscuri precum transportul, furtul și distrugerea”, se precizează în comunicatul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.