Închide

Dezvoltator imobiliar și la țară, Tișe s-a victimizat la urbanism, după ce o primăriță din județ a forțat avizarea unui proiect într-un sat pe care îl păstorește/Dacă eram așa vehement ca dumneavoastră a doua zi presa scria că era proiectul meu

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - feb. 02, 2024 1 3751

Dezvoltator imobiliar într-o comună de lângă Cluj-Napoca unde comisia de urbanism pe care o conduce i-a aprobat un proiect pentru construirea de locuințe,  președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, s-a folosit de intervenția unei primărițe din același partid pe care îl reprezintă, PNL, pentru a se plânge de felul în care este percepută prezența sa la cârma comisiei de urbanism.

Elena Mănăilă, primărița din Tureni, a militat pentru avizarea unui proiect pentru construirea a 25 de locuințe unifamiliale în satul Ceanu Mic, proiect care a primit foarte multe obiecții de la arhitectul șef al județului și de la ceilalți arhitecți din comisie. Aceasta chiar le-a reproșat acestora din urmă că nu au habar ce vorbesc arătând că „vorbim aici de 15 minute și facem apologia cum să nu aprobăm. Tot ce s-o vorbit aicea e pe lângă subiect”.

De cealaltă parte, Tișe i-a sugerat să aibă măcar în el încredere, dacă nu are în specialiști. Mai mult, a arătat că apreciază vehemența cu care Mănăilă, în calitate de primar, dorește să își dezvolte comunitatea semnalând că, dacă el proceda la fel cu un proiect, media scria a doua zi că face acest lucru deoarece este proiectul său.

Într-o ședință a Comisiei de Urbanism din martie 2022, alături de alți propritari privați și o altă societate, prin intermediul firmei din declarația de avere, Central Investment Plaza, Alin Tișe a primit avizul pentru un Plan Urbanistic Zonal pentru introducerea în intravilan a unei părți consistente dintr-un teren de 8200 de mp din Săliccea și construiea unui  ansamblu cu șase case (parter, etaj și mansardă), proiect realizat, după cum au arătat comentatorii, cu un drum înfundat care ar depăși cei 100 de metri posibili legal.

La ședința de urbanism online din 1 februarie a Comisiei Teritoriale de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) din cadrul CJ Cluj, Tișe s-a victimizat după ce un alt primar dintr-o comună din județ s-a revoltat după ce specialiștii din comisiei erau gata-gata să întorcă din drum un proiect imobiliar (construcția a 25 de case) propus într-unul dintre satele aparținătoare.

 

Primărița din Tureni, Elena Mănăilă (de la același partid ca Tișe) a intervenit vehement pentru a susține o investiție propusă în satul Ceanu Mic de doi beneficiari privați, arătând că dorința este de a nu avea o zonă industrială, mai ales că există o distanță de 2 kiloemtri între satul Ceanu Mic și următorul sat din comună iar intenția este de a uni cele două localități.
Potrivit proiectanților de la biroului Thrill Part Cluj-Napoca (proiectul a fost susțint de arh. Daniel Noaghi) pe un amplasament de peste 2,5 hectare se dorește, prin schimbarea funcțiunii, un cartier de case (25 de case cu parte, etaj și mansardă, un teren de sport, un spațiu comercial cu două etaje).

Față în față cu propunerea, arhitectul șef al județului și specialiștii din comisie au formulat mai multe obiecții – includerea unei suprafețe de teren vecine, nereglementare, în studiu (având în vedere că pe respectiva parcelă din vestul terenului care rămâne în continuare zonă industrială să aibă un proprietar care să vrea să își valorifice proprietatea și să amenajeze o hală), încadrarea în specificul local și renunțarea la un etaj, reconfigurarea drumului median care deservește ansamblul (o fundătură mai lungă de 100 de metri cât permite legea).

Față în față cu obiecțiile, a intervenit și beneficiarul, Dan Manolache, care a spus că a început proiectul în urmă cu 20 de ani, când a cumpărat, alături de soția sa, terenul dar și că, între timp, de 8 ani, s-a mutat la Tureni. Mai mult, el a arătat că dorește să dezvolte un cartier model și că în prima casă prototip se va chiar el împreună cu soția.

„La cât de frumos ați prezentat lucrurile, mai că-mi vine și mie să cumpăr aici o casă”, a fost intervenția președintelul Tișe.

„Nu mi se pare normal ca domnii (beneficiarii investiției – n.r.) să studieze toată zona pe cheltuiala lor. Rămâne acea parcelă ca zonă industrială. Cu siguranță acolo nu va intra nimeni. Nu este acces auto pentru TIR-uri și camioane. Eu zic să analizați cu celeritate ceea ce spunem noi. Că dacă ne băgăm cuie în talpă, ce facem? Eu nu văd motiv pentru care nu putem aviza”, a intervenit și primărița din Tureni, Elena Mănăilă.

„Ascultați-mă! Vorbim aici de 15 minute și facem apologia cum să nu aprobăm. Tot ce s-o vorbit aicea e pe lângă subiect! Ascultați-mă foarte bine! Nu pot să tac, pentru că acolo este o conductă de gaz de-a lungul drumului județean, domeniul public al județului Cluj. N-are cum, acel teren, dacă tot este în intravilan, să nu-l folosim. Acel teren (din stânga planșei – n.r.) nu poate fi folosit nici măcar cu destinație industrială dacă nu se face un drum paralel cu drumul județean. (…) Rog foarte mult dacă se respinge, să se menționeze punctual de ce se respinge”, a mai spus în cadrul comisie primărița, după ce specialiștii și beneficiarul s-au lansat în discuții privind îmbunătățirea proiectului.

Mai mult, după ce beneficiarul s-a plâns că o extindere a proiectului pe parcelele din jur ar fi ca și cum s-ar spune stop proiectului pentru următorii 5-10 ani, având în vedere că este nevoie de acordul proprietarilor, primărița din Tureni a sugerat că, de fapt, asta ar dori comisia, să nu se dezvolte comunitatea.

De cealaltă parte, Tișe a arătat că, cel puțin în el ar trebuie să aibă încredere primărița, dacă nu are în specialiștii din comisie. Mustăcind, Tișe a spus că aceștia nu sunt remunerați și că, de fapt, au și ei intenții în folosul dezvoltării comunităților locale.

Mai mult, Tișe a sugerat că înțelege și e de acord cu implicarea de care a dat dovadă primărița din Tureni dar s-a plâns că, dacă el apăra în comisia de urbanism un proiect așa cum a făcut-o Elena Mănăilă, a doua zi media scria că a făcut-o deoarece are un interes sau fiindcă este, de fapt, proiectul său. „Apreciez că vreți să dezvoltați comunitatea și susțineți investiția. Dacă eu eram așa vehement ca dumneavoastră a doua zi presa scria că era proiectul meu”, spus Tișe.

După discuții, arhitectul Vlad Negru a propus o detensionare a situației arătând că fie primăria Tureni face ea un PUZ pentru toată zonă și propune transformarea ei în zonă de case sau inițiază o hotărâre de Consiliul Local prin care, până la noul PUG, nu se mai permite construirea de funcțiuni industriale în zona respectivă pe care comunitatea și-o dorește ca una pentru edificarea de locuințe.

În final, proiectul a primit avizul Comisiei, însă proiectanții au primti ca temă să modifice planșele și să îmbunătățească lucrarea, în funcție de celelalte recomandări venite din comisie.

 

 

 

În declarația de avere și primărița din Tureni apare că deține un teren moștenit în comuna Ceanu Mic, teren agricol de 1,86 hectare.

Foto: satul Ceanu Mic din dronă/captură youtube.com – aliensoundj

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Acest arhitect șef al județului a avizat și monstruozitățile de la Motel Premier Vâlcele….piscina, sala de nunți extinsă din pix, cablu de înaltă tensiune pe deasupra( cu risc de incendiu maxim dacă se desprinde vreun fir de înaltă tensiune……!!

Scrie un comentariu