Închide

Dezideratele pentru 2025 în urbanismul din județul Cluj, fixate de arhitectul-șef al județului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - ian. 02, 2025 2 757

În ultimul an, la ședințele de urbanism, președintele Alin Tișe a făcut multe miștouri legate de exigenețele formulate de arhitectul-șef sau de alți specialiști din comisia de urbanism pentru ca viitoare case din Cluj să respecte la detaliu cerințele din Ghidul de arhiectură specifică dealurilor Clujului, elaborat de Ordinul Arhitecților din România, convins fiind că aceștia nu fac decât să pună bețe în toate investitorilor. Pe parcurs, a ajuns și el să se pronunțe și să laude case care respectă specificul local.

Despre anul care a trecut, arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a spus că „ne-a arătat cât de important este să construim cu responsabilitate față de viitor și cu respect față de trecut”.

Pentru noul an, Claudiu Salanță a îndemantat investitorii, primarii, proiectanții să continue să susțină:

„𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗿𝗲𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮 𝘀𝗶 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗳𝗶𝗰𝘂𝗹 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹, ca expresie a mândriei de a aparține acestui spațiu minunat. Avem arhitectura noastră rurală valoroasă și ține de noi să o respectăm și promovăm.
𝗥𝗲𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝘂 𝗴𝗿𝗶𝗷𝗮 𝗮 𝗰𝗮𝘀𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗽𝘂𝗻 𝗽𝗼𝘃𝗲𝘀𝘁𝗲𝗮 𝗖𝗹𝘂𝗷𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗻𝗼𝘀𝘁𝗿𝘂 𝗿𝘂𝗿𝗮𝗹, în loc să alegem modele de arhitectură importate, adesea lipsite de suflet.
𝗣𝗿𝗼𝗺𝗼𝘃𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹𝗲, pentru ca generațiile viitoare să se poată bucura de un Cluj rural care păstrează echilibrul între tradiție și inovație.
𝗢 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 care își găsește puterea în ceea ce o definește, nu în modelele importate, ci în cele care izvorăsc din istoria, cultura și valorile noastre.
𝗢 𝗮𝗿𝗵𝗶𝘁𝗲𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗿𝘂𝗿𝗮𝗹𝗮 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗮 𝗿𝗲𝗳𝗹𝗲𝗰𝘁𝗲 𝘂𝗻𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗖𝗹𝘂𝗷𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗻𝗼𝘀𝘁𝗿𝘂, punând în valoare tradițiile arhitecturale autohtone și rădăcinile noastre culturale”, a scris arhitectul-șef al Județului Cluj, pe Facebook.

„Mulțumesc fiecăruia dintre voi care, prin ceea ce faceți, proiectați, construiți, dezvoltați, planificați, promovați, arătați respect față de ruralul frumos al județului. Fie ca 2025 să fie anul în care să fim mândri de ceea ce suntem și de ceea ce putem crea aici, acasă. Cu ajutorul fiecaruia, Cluj poate fi un exemplu de cum se pot construi armonios, îmbinând tradiția, sustenabilitatea și inovația, dar respectând tradiția și rădăcinile noastre”, a mai adăugat acesta.

Sursă foto: captura video Facebook/cartier case Aiton

2 comentarii

  1. Nu mai defrișați pentru construcții! In Cluj e un aer foarte poluat! Cred că ați văzut la tv ce înseamnă aer poluat și de aer curat se va vorbi de acum încolo!

Scrie un comentariu