Închide

Dezbatere la Cluj după 60 de ani de UE: europenii au uitat care sunt beneficiile Europei Unite, dar au uitat și războiul

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 11, 2016 0 222

Mai mulți universitari analizează joi la Cluj importanța evenimentelor actuale pe scena geopolitică a Europei și spun că după 60 de ani europenii au început să uite care sunt beneficiile Uniunii Europene, dar au uitat și ce înseamnă autoritarismul și războiul.

Dezbaterea de la Cluj, „Furtună perfectă în Europa”, e organizată de Facultatea de Studii Europene și Institutul de Cercetări Europene, în colaborare cu Academia Română, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale și Fundația Universitară Marea Neagră, joi la ora 10 pe Emile de Martonne 1. Vorbitori sunt profesorul universitar Dan Dungaciu, directorul ISPRI, și conferențiarul Alina Branda, moderați de conferențiarul Gabriela Ciot. Dezbaterea e urmată, de la ora 11.30, de lansarea cărții „Furtună perfectă în Europa”, coordonată de Dan Dungaciu și Roxana Iordache.

Iată cum prezintă aceștia importanța dezbaterii de la Cluj: „Aceste zile nu sunt cele mai ușoare pentru o Europă unită. Europa de Vest și Est suferă din cauza febrei Brexit-ului. Destinul celor care și-au dorit să fie în afara Uniunii Europene a fost decis – la fel ca și destinul celor care au dorit să rămână. Dar acum nu este un moment pentru disperare, ci pentru unitate, responsabilitate și viziune. Este timpul să înțelegem cum am ajuns în acest punct și cum să ne găsim calea de ieșire.  Brexit-ul a demonstrat prezența unei crize de încredere. După 59 de ani de proiect european – cel mai de succes din istoria umanității – mulți europeni sunt puțin apreciativi față de ceea ce acest proiect le-a adus (pace, stabilitate, libera circulație), decât față de ceea ce ne poate lua (solidaritate și răbdare). Niciun preț nu este prea mare pentru pace și libertate. Acest simplu adevăr pălește în mintea oamenilor, pe măsură ce uită ce înseamnă războiul și autoritarismul. Beneficiind de expertiza vorbitorilor și a invitaților, dezbaterea încearcă să pună ordine în explicarea situației prezente, deosebind între cauze și efecte în toate aceste evoluții deconcertante și identificând nucleul crizei la nivelul dimensiunilor carente ale Uniunii Europene”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags