Închide

Dezbatere despre criza locuirii, la Cluj. Organizatori: „Orașul trăiește într-o bulă imobiliară”

EconomieSocial by Kristina Reştea - dec. 11, 2018 0 394

Traiul în oraşul cu cele mai mari preţuri din piaţa imobiliară devine tot mai greu pentru mulţi dintre locuitorii săi, iar unele asociaţii se mobilizează la dezbateri.  Demos Cluj organizează joi, 13 decembrie, de la ora 18:00, o discuţie despre criza locuirii la Cluj.

La dezbatere şi-au anunţat participarea Alex Boguș, de la Asociația Chiriașilor Cluj, Aurel Șfaiț, un pensionar evacuat din Casa Agronomului, arhitectul Eugen Pănescu şi Eniko Vincze, reprezentanta grupării Căși sociale ACUM.

Clujul acordă anual 10 locuințe sociale, adică un număr insuficient având în vedere nivelul cererii, spun reprezentanţii asociaţiei. „Orașul trăiește într-o bulă imobiliară, cu prețuri la apartamente foarte ridicate, care acum încep să nu se mai vândă, gândite parcă doar pentru cei care au venituri din zona IT. Cum putem face prețurile locuințelor mai accesibile?Chiriile sunt scumpe la Cluj. O bună parte dintre cumpărători o fac doar pentru a închiria. Mulți dintre ei nu sunt clujeni, ci investitori și oameni cu profesii liberale din alte orașe care își suplimentează veniturile prin rente”.

Organizatorii vor să aducă în discuţie câteva teme: felul în care se poate taxa cea de-a doua și a treia proprietate pentru a aduce venituri la buget, dar şi reglementarea prețului chiriilor.

Piaţa de la Cluj este una în care cererea e încă substanţială, aşa că şi preţurile sunt mai mari decât în alte oraşe. Amintim în acest context că municipiul Cluj-Napoca are cel mai ridicat nivel al chiriilor dintre marile orașe ale țării, inclusiv București, conform analizei trimestriale a Imobiliare.ro. În Iași și Timișoara, alte mari centre universitare, chiria pentru un apartament de două camere este, în medie, cu 100 de euro sub cea din Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.