Închide

Dezbatere despre comunism, la TIFF

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 05, 2015 0 716

Mai aveți o oră și jumătate ca să ajungeți la dezbaterea specială de la festivalul de film Transilvania, despre reflectarea comunismului în cinematografie, cu invitați de marcă.

Dezbaterea, ce tratează modul în care a fost reflectată perioada comunistă în cinematografia românească atât înainte, cât și după 1989, are loc astăzi la ora 12, iar participanții caută răspunsuri la câteva întrebări: Care au fost principalele mistificări istorice propagate de cinematografia comunistă ? Cum a fost reflectată rezistența anticomunistă în filmul românesc ? Care a fost relația dintre cineaști și cenzură în perioada comunistă ? Ce supraviețuiește din cinematografia de propagandă comunistă ? Care sunt sechelele mentale și recuperările adevărului din filmele Noului Val ?

tiff lounge

Moderator e jurnalistul Mihnea Măruță, care îi are ca invitați pe regizorul Cristi Puiu, conferențiarul universitar Doru Pop de la Facultatea de Teatru și Televiziune și jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu. Dezbaterea are loc la ora 12, la TIFF Lounge din piața Unirii, iar cei care vor participa activ la dezbatere vor primi cărți și DVD-uri din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

De altfel, programul festivalului din zilele următoare include mai multe proiecții din cadrul secțiunii „După 25 de ani”. După-masă la ora 16, la Casa de Cultură a Studenților, este proiectată producția „Îngerii Revoluției” (Angely Revolucii, Rusia), un film despre calea spre împăcare dintre avangarda rusă și păgânismul străvechi. Mâine la cinematograful Florin Piersic este redifuzat filmul „Toate visele îndrăznețe” (Als Wir Tramten, Germania, Franța), o parabolă cinematografică despre prietenie și trădare, speranță și iluzie, brutalitate și tandrețe, la scurtă vreme după căderea Germaniei de Est.

IICCMER e din acest an partener instituțional al TIFF. Spectatorii primului și celui mai mare festival internațional de film de lung-metraj din România vor putea viziona o serie de filme care abordează, din mai multe perspective, diferite problematici ale vieții sub comunism, reunite într-o secțiune nouă a festivalului, care poartă denumirea „După 25 de ani”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu