Închide

Despre tratamentul psihiatric administrat copiilor din centrele de plasament. Liderul PMP Cluj, Vasile-Cristian Lungu, interpelare în Senat

ActualitateSocial by Actual de Cluj - sept. 17, 2018 0 746

Situația centrelor de plasament din România, în vizorul politicienilor. Președintele PMP Cluj, Vasile-Cristian Lungu, a adresat o interpelare pe această temă Ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu și Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu.  Acesta a prezentat în plenul Senatului statistici despre tratamentele psihiatrice care li se administrează copiilor aflați în centrele de plasament, chiar dacă acestea nu sunt necesare. „Informațiile care circulă în spațiul public arată că în acest moment 19.333 de copii se află în centrele de plasament ale statului în România, iar 5.483 dintre acești copii iau medicamente psihiatrice, adică exact 28%. În ceea ce privește copiii cu dizabilități din cei 5.959 de copii prezenți în centrele de plasament, 3.425 primesc tratament psihiatric, adică 57%. Printre medicamentele pe care aceștia le iau, se află unele extrem de puternice nepotrivite pentru vârsta unor copii de 10 și 14 ani și cu greutăți cuprinse între 29 si 60 de kilograme”, a afirmat senatorul.

Conform surselor citate de Vasile Cristian Lungu, au existat situații în care elevii proveniți din centrele de plasament erau foarte agitați în timpul orelor, sau dimpotrivă, chiar adormeau. „Sedativele administrate acestor copii la vârste atât de mici pot afecta grav atât sănătatea lor psihică cât și fizică. Administrate pe termen lung și fără a fi necesare, sedativele pot duce la dezvoltarea unor forme grave de Parkinson și pot să scadă considerabil IQ-ul acelor copii care le primesc. Acestea sunt riscurile la care sunt expuși copii care se află sub tratament cu sedative deși situația acestora nu o impune”, a transmis politicianul. El a mai spus că modul în care sunt tratați copiii este justificat de către personalul centrelor de plasament drept o necesitate, deoarece acele centre sunt suprapopulate, iar copiii sunt agitați. Senatorul a menționat în interpelare că probabil aceste practici stau sub deviza: „Mai bine psihiatrie decât terapie”. În  privința situației din județul Cluj, Senatorul PMP a adresat câteva întrebări specifice la finalul interpelării. El a cerut detalii despre numărul de centre de plasament aflate sub autoritatea administrației clujene, dar și despre numărul de copii aflați sub tratament psihiatric medicamentos din cadrul acestor instituții.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu