Închide

Deputatul Sabin Sărmaș, la conferința Economedia: Se pregătește legea Deep Fake care aduce amenzi drastice pentru imaginile și clipurile realizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale și nemarcate

ActualitateAdministrațiePolitica by Actual de Cluj - nov. 28, 2023 0 361

Deputatul Sabin Sărmaș, președintele pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, a anunțat marți  28 noiembrie, la  Conferința Economedia: ”A.I. PLAY în business și administrație” că un proiect de lege din Parlament pedepsește drastic realizarea și distribuirea de materiale video, audio sau imagine de tip deepfake dacă ele nu sunt marcate ca atare. Sărmaș a atras atenția însă că suprareglementarea poate duce la limitarea inovației și la abuzuri ale autorităților.

”Europa exportă democrație prin tehnologie (…) Nu cred că trebuie să facem mare lucru în momentul de față. Trebuie să lăsăm inovația să meargă înainte, pentru că, repet, avem legislație să implementată la nivel european. Avem o lege în Parlament cu privire la deep fake. Ceea ce avem în Parlament astăzi spune că va trebui ca toate video-urile generate cu AI, care sunt deepfake, să fie marcate pe 10% din suprafață. În caz contrar, să vedem dacă o să fie infracțiune sau contravenție”, a declarat Sabin Sărmaș la conferința Economedia.ro.

”Personal am văzut un astfel de video cu președintele, foarte bine făcut. Bunica o să fie victima unui astfel de tip fake în 5 secunde. Să o amendezi pe bunica pentru asta? O să vedem cum, să nu lăsăm cumva portițe ca să se creeze și abuzuri din partea autorităților”, a mai spus Sărmaș.

El a spus că astfel de reglementări sunt necesare mai ales în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Oficialul român a declarat că ”până în 2030, cam 95% din conținut ar fi generat de AI. Deci cred că trebuie să fim rezervați cu reglementarea, pentru că o avem și în privința datelor și la nivel de platforme. Sunt multe reglementări europene care creează un peisaj unitar din punct de vedere al legislației la nivel european”.

Aici -proiectul de lege care a trecut deja de Senat și merge la votul final din Camera Deputaților

sursă foto: Sabin Sărmaș/economedia.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare