Închide

Dependența de telefoane inteligente și internet, un rău în creștere în rândul tinerilor, atrag atenția medicii

SănătateSocial by Catalin Suciu - iun. 16, 2014 0 324

 Medicii psihiatri trag un semnal de alarmă în legătura cu dependența tinerilor de telefoanele inteligente și internet, militând ca aceasta să fie recunoscută drept o boală psihologică, relatează duminică France Presse, transmite agenția agerpres.

 fotointernet

Singapore este una dintre țările din Asia cele mai afectate de acest fenomen, întâlnit și în Coreea de sud, China și Taiwan.

Conform unui raport publicat anul trecut de Nielsen, lider la nivel global în cercetare de piață, Singapore și Hong Kong dețin recordul în Asia cu cel mai mare număr de utilizatori de smartphone-uri pe cap de locuitor.

Aproximativ 87% din cei 5,4 milioane de locuitori ai orașului-stat (Singapore) dețin un telefon multifuncțional, față de 65% în SUA. Ei petrec în medie 38 de minute pe rețeaua socială Facebook, de aproximativ două ori mai mult decât americanii, potrivit societății Experian.

Dependența de internet ar trebui clasificată ca tulburare mintală, apreciază Adrien Wang, psihiatru la centrul medical Gleneagles. Medicul evocă cazul unui tânăr de 18 ani ale cărui simptome erau extreme. Era neras, slab, cu părul lung, nu făcuse duș de mai multe zile. Avea înfățișarea unui om fără adăpost, povestește Wang. Adolescentul a venit împreună cu tatăl său la medic pentru că acesta a vrut să-i confiște calculatorul. Și când i-a tăiat accesul la internet acasă, băiatul a rătăcit prin cartier pentru a reuși să se conecteze la rețelele wireless ale vecinilor. În final, a trebuit să fie spitalizat, i s-au administrat antidepresive și face psihoterapie.

„Dependența de internet ca boală nici măcar nu este menționată în manualele noastre psihiatrice cele mai recente, deplânge un psihiatru din Singapore. Ea este menționată doar în anexă ca o tulburare ce necesită în continuare cercetare.

Utilizarea calculatorului și smartphone-urilor are efecte și în plan fizic, din ce în ce mai mulți oameni suferind de ‘text-neck’ și l”iNeck’, însemnând dureri cervicale din cauza proastei poziții în timpul utilizării dispozitivelor mobile, mai spun medicii.

În Asia numeroase state au deschis deja centre de tratament pentru tinerii dependenți de internet, în special în Coreea de Sud, China și Taiwan. China deține aproximativ 300 de centre de tratament, în timp ce un studiu estima la 24 de milioane numărul tinerilor dependenți de internet, potrivit unui reportaj prezentat de televiziunea publică CCTV.

În 2013 un studiu indica că 7% din cei 50 de milioane de sud-coreeni prezintă ‘un risc ridicat’ de dependență de internet. Procentajul a urcat la aproape 20% în rândul adolescenților.

Simptomele dependenței sunt incapacitatea celor afectați de a se opri din navigare, anxietate atunci când nu au smartphone-ul la ei, pierderea eficienței la locul de muncă sau la școală, nevoia de a verifica tot timpul dacă are telefonul asupra lor.

Părinții trebuie să se abțină total de a le da copiilor un smartphone sau o tabletă pentru a-i ține ocupați sau pentru a-i face să tacă, previn specialiștii.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.