Închide

Dejeanul.ro: O „bătrână” locomotivă din Dej, „vedetă” la Alba Iulia de Centenar| Transformarea ei în două săptămâni

Din județ by Actual de Cluj - dec. 03, 2018 0 144

O bătrână locomotivă cu aburi fabricată secolul trecut în Germania și care a străbătut în zeci de ani sute de mii de kilometri pe căile ferate din România a fost „vedeta” de 1 Decembrie la Alba Iulia, unde a fost expusă în gara alături de Trenul Regal. Dar înainte de asta, bătrâna locomotivă a fost recondiționată la Dej și în doar 2 săptămâni, dintr-un colos ruginit de metal, a devenit o bijuterie feroviară.

Locomotiva 1493 a fost fabricată în Germania în anul 1893 special pentru CFR. Zeci de ani, în cazanul acesteia au ars tone de cărbune, în zecile de mii de kilometri parcurși pe căile ferate din țara noastră, atât în transportul pasagerilor cât și în cel de marfă.

Din anii ’70, chiar dacă încă funcționa, evoloția a tras-o pe linie moartă, fiind înlocuită cu una mai performanță, dar nu la fel de docilă. Ani la rând a ruginit prin diferite depouri din țară, iar în cele din urmă părea că “locul ei de veci” va fi depoul Sibiu, acolo unde ploaia și ninsoarea o măcinau încet-încet, dar sigur.

Asta, până când Florin Nan, un pasionat din Dej al locomotivelor cu aburi, a văzut-o și a făcut toate demersurile pentru a o salva de la fier vechi. La începutul lunii noiembrie, locomotivă împreună cu altele două, tot la fel de vechi, a fost transportată până la Dej, după un drum lung de aproape 30 de ore parcurs cu 20 km/h.La Dej, bătrâna locomotivă s-a schimbat total.

Continuarea pe dejeanul.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu