Închide

Declanșează greva în sistemul de sănătate. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de Legea salarizării

ActualitateSănătateSocial by Actual de Cluj - mai 22, 2017 0 329

Sindicaliștii din cadrul Federației SANITAS Cluj sunt nemulțumiți de noua Lege a salarizării bugetare, amenințând cu o grevă generală în sistemul românesc de sănătate. “Dacă amendamentele nu vor fi acceptate, vom decide demararea acțiunilor de protest în mod unitar, la nivelul întregii țări, în tot sistemul sanitar”, a declarat Ștefan Roman, președintele SANITAS CLUJ, în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, la Cluj.

„În urma analizei proiectului de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, am constatat că sunt absolut necesare unele modificări și completări. Merită să se dea acestui act nu numai claritate, coerență și precizie, ci și să se prevină producerea unor inechități, dezechilibre și discriminări pe care legile în vigoare le-au adus personalului din sistemul sanitar și pe care și acest proiect le-ar aduce în continuare.
Noi solicităm acceptarea amendamentelor pe care Federația Sanitas le-a formulat și le-a înaintat atât Ministerelor de resort, cât și celor două camere ale Parlamentului României. Amendamente care, din păcate, în Senatul României, la Camera de Muncă, au fost respinse în totalitate de către doamna Olguța Vasilescu. Chit că în comisiile de specialitate, de sănătate, finanțe-bănci, amendamentele au fost acceptate.”, a adăugat acesta.

Ce pretenții au sindicaliștii din sistemul medical

Printre solicitările Federației SANITAS, se numără: ierarhizarea corectă a salariilor pe verticală, cuprinderea tuturor categoriilor profesionale care lucrează în sănătate și asistență socială pe Anexa 2, care face referire strict la sectorul de activitate „sănătate”, eliminarea plafonului de 30% la care au fost limitate sporurile, aplicarea integrală a criteriilor de salarizare începând cu 1 ianuarie 2018 pentru toți angajații din sănătate și administrație socială.  „Un asistent care lucrează de 33 ani la fizioterapie, care nu are sporuri decât 5%, ia în mână 1.950 de lei. Infirmiera care lucrează pe secție de terapie, sau pe secții mai grele și lucrează și în ture, ia 2.400 de lei în mână. Am colege asistente care vor să meargă ca infirmiere pe secții de HIV, de terapie, pentru că acolo câștigă mai mult. Eu cred că își bat joc de profesia de asistent medical. De asemenea, muncitorul calificat, cu studii gimnaziale, va avea 3.850 de lei, iar asistentul medical cu o școală post-liceală, la ultima gradație, va avea 3.900 de lei. Eu nu spun ca munca lui nu e importantă, dar asistentul medical are alte atribuții, viața bolnavului este în mâna lui”, a comentat prim-vicepreședinte SANITAS Cluj, Maria Bizo, în cadrul conferinței de presă. Ea a mai adăugat că nu cere să li se scadă salariile infirmierelor, sau muncitorilor, ci să se facă altă salarizare: „Nu pot sa accept asta. Să amâne legea. Să discute cu sindicatele, să ne asculte cineva. Ne desconsideră munca”.

Reamintim că în acest moment, Legea salarizării se află în dezbatere la Senat.

Text de Anamaria Damian

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare