Închide

De unde vine mirosul deranjant care a împânzit Clujul: în continuare nu se știe, autolaboratorul adus din Bacău constată că totul e în regulă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 12, 2023 2 721

Au apărut rezultatele analizelor de lungă durată pentru mirosul deranjant care a umplut străzile orașului Cluj-Napoca în ultimele zile: a fost nevoie de un laborator mobil adus din Bacău care să monitorizeze zona rampei de gunoi de lângă oraș și cea a unei ferme din Aiton, timp de mai multe zile, ca să aflăm în sfârșit că… totul e în regulă. Totuși, pentru că ferma din Aiton și-a închis activitatea voluntar o vreme, măsurătorile vor continua după reluarea acesteia.

”Pornind de la faptul că la măsurătorile anterioare, din perioada 4-5 septembrie, efectuate de către Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, în zona fermei din satul Rediu, comuna Aiton, prin analiză de durată lungă (24h), s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac (0,1421 mg/m3 față de 0,1000 mg/m3), și că la momentul măsurătorilor cu autolaboratorul, activitatea fermei era sistată din propria inițiativă a societății, începând cu 8 septembrie anul curent, autolaboratorul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va reveni în proximitatea zona fermei din satul Rediu, pentru a efectua noi monitorizări în vedere obținerii unor rezultate concludente, după reluarea activității”, arată un raport al Instituției Prefectului Cluj publicat în urmă cu puține momente. Au fost constatate depășiri ale cantităților maxime admise (CMA) doar punctual, pe durate scurte.

Iată rezultatele acestuia:

Monitorizările efectuate de către autolaborator pentru depistarea poluanților gazoși asigurând o bună reprezentativitate a punctelor de monitorizare pentru respectarea conformității STAS 12574-87 „Aer din zonele protejate. Condiții de calitate”, pentru probe de scurtă durată (30 min) și respectiv probe de lungă durată (medie zilnică), au fost determinate concentrațiile de monoxid de carbon (CO), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), particule în suspensie PM 10, precum și pentru o serie de compuși organici volatili BTEX.

În baza datelor achiziționate de analizoarele din dotarea autolaboratorului se observă următoarele:

Pentru amoniac NH3

La ambele puncte de prelevare s-a constatat încadrarea tuturor valorilor medii de scurtă durată (30 min) și a valorii medii zilnice de lungă durată (24h) sub concentrațiile maxime admise.
– valorile medii de scurtă durată s-au încadrat în domeniul de variație 5,33 ÷ 43,41 µg/m³, pentru punctul 1 – Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), respectiv în domeniul 3,94÷27,17 µg/m3, în punctul 2. Cantitatea maximă admisă (CMA) este de 300 µg/m³.
– valorile medii de lungă durată au fost 17,4 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 8,35 µg/m³, în punctul 2 – ferma din satul Rediu, comuna Aiton, iar cantitatea maximă admisă este de 100 µg/m³.

Pentru hidrogen sulfurat (H2S):
La ambele puncte de prelevare s-a constatat încadrarea valorilor medii zilnice de lungă durată(24) sub concentrațiile CMA (Concentrația Maximă Admisă), conform prevederilor referențialului STAS 12574-87.

S-a constatat depășirea CMA pentru două valori medii de scurtă durată (30 min) în intervalul 08:00 – 09:00 din data de 08 septembrie, doar la punctul de prelevare 1 de la CMID, în condiții meteo de viteză vânt 0,3-0,4 m//s și direcția vântului N-NV predominantă.

– Valorile medii de scurtă durată s-au încadrat în domeniul de variație 5,90÷18,42 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv în domeniul 5,16÷ 6,72 µg/m³, în punctul 2. Subliniem faptul că valoarea CMA pentru H2S la valorile medii de scurtă durată este de 15 µg/m³.
– Valorile medii de lungă durată au fost 7,68 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 5,97 µg/m³, în punctul 2. Cantitatea maximă admisă în acest caz este de 8 µg/m³.

Pentru pulberi în suspensie la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea valorilor medii zilnice sub valoarea limită zilnică pentru pulberile în suspensie PM10, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, valoarea pentru punctul 1 a fost de 21,16, respectiv la punctul 2 a fost de 17,68, CMA fiind de 50 µg/m³.

Pentru dioxid de azot (NO2) – la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea tuturor valorilor medii orare sub valorile limită, conform Legii 104/2011. Astfel, valorile medii orare s-au încadrat în domeniul de variație 5,10÷38,71 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv în domeniul 5,35÷18,75 µg/m³, în punctul 2. Valoarea CMA este de 200 µg/m³.

Pentru dioxid de sulf SO2 – la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea tuturor valorilor medii zilnice sub valoarea limită zilnică, respectiv valoarea limită orară, conform Legii nr. 104.2011. Astfel:
– Valorile medii orare s-au încadrat în domeniul de variație 5,99÷9,17 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 2,98÷5,23 µg/m³, în punctul 2. CMA, în acest caz este de 350 µg/m³.
– Valorile medii zilnice au fost 7,36 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 4,07 µg/m³, în punctul 2, iar în acest caz 125 µg/m³.
Pentru monoxid de carbon CO – la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea sub valoarea maximă zilnică a mediei mobile de 8 ore, conform Legii nr. 104/2011. Astfel valoarea maximă zilnică a mediei mobile de 8 ore a fost de 0,59 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 0,33 µg/m³, în punctul 2. Pentru monoxidul de carbon, CMA este de 10 µg/m³.

Instituțiile cu atribuții în domeniu analizează în mod activ, prin procedurile specifice și determinări de specialitate, calitatea aerului și a nivelului substanțelor din aer. Totodată personalul de specialitate realizează, în continuare, verificări la ambele locații, în vederea stabilirii unor măsuri specifice conform legislației în vigoare, pentru fiecare operator în parte, în vederea reducerii riscului de producere de disconfort olfactiv pentru cetățeni.

2 comentarii

  1. Chiar ne cred prosti pe toti?
    Sa mearga la rampa provizorie aflata in administrarea RADP ului si sa faca masuratori. Nu la CMID. Sau aici nu le da voie Boc, daca este in subordinea Primariei.
    Stiu ei exact de unde vine mirosul, dar incearca sa distanteze discutia de adevar.
    MIROSUL PROVINE DE LA FOSTA RAMPA PROVIZORIE A RADP CLUJ.

  2. Totul este normal,dar totuși miroase! Țara lucrului de mântuială! Undeva pe coclaurile din zona se aruncă animale moarte în oi,capre,vaci etc.Nu se caută,când fată animalele de la o ferma unde se aruncă placentele și eventualele mortăciuni? Au mers la găinat,nimic atâtea wc-uri in satele din jur nimic și totuși miroase!

Scrie un comentariu