Închide

De la Turnul Primăriei, la Centrul Cultural pregătit în cazarma monument de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Primăria are constructor pentru noul spațiu expozițional dorit în oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 11, 2023 1 212

Euras Satu Mare și  AddConcept se vor ocupa de restaurarea, revitalizarea si valorificare durabila a cazarmei de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, monument istoric, în vederea realizării unui centru cultural. Primăria a semnat anul acesta contractul la valoarea de peste 27,9 milioane lei. Cazarma monument preluată printr-un schimb cu Armata de Primăria Cluj la pachet cu amplasamentul unde urma să fie implementat proiectul Filarmonica Transilvania va fi modernizată și transformată în sediu pentru Asociația Centrul Cultural Clujean care urmează să administreze și spațiile expoziționale create prin proiect.

 

Contractul pentru modernizare clădirii de pe B-dul 21 Decembrie 1989, aflată în stadiu avansat de degradare, a fost semnat de Primăria Cluj cu asocierea Euras-AddConcept în data de 4 ianuarie, cea care a câștigat licitația organizată de municipalitate. Lucrările vor dura 24  de luni iar valoarea contractului este pe 27.958.662 lei.

Euras, firma din portofoliul omului de afaceri Mircea Letiu, a fost cea care s-a ocupat de lucrările de renovare a turnului Primăriei din clădirea unde instituția își are sediul principal, pe strada Moțilro 1-3 în Cluj-Napoca. Societatea este cunoscută pentru restaurări de clădiri monument în toată țara.

Contractul „Restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a monumentului istoric (cazarma militară de pe Bulevardul 21 Decemebrie 106) în vederea realizarii unui centru cultural” implică atât amenajarea clădirii cât și a spațiilor exterioare. Studiul de fezabilitate a fost aprobat încă din 2019 de către consilierii locali.

„Se propun următoarele intervenții de bază:
-Amenajarea unui Centrul Cultural în clădirea C2-PAVILION B, prin lucrari de restaurare, revitalizare, consolidare si valorificare durabilă
-Refuncționalizarea parterului și a subsolului.
-Modernizarea, reabilitarea, restaurarea și/sau conservarea elementelor arhitecturale valoroase. Reabilitarea anvelopei. Restaurarea tuturor componentelor artistice din piatră, stuctură etc.
-Eliminarea cauzelor și degradarilor de natură fizică și biologică ale construcției.
-Înlocuirea și modernizarea instalațiilor, utilajelor și echipamentelor sanitare, electrice, termice și de ventilare, instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, instalații de stingere a incendilor, necesare functionării conform normelor și normativelor în vigoare.
-Realizarea iluminatului arhitectural.
-Lucrări de creșterea confortului, eficientizarea energetică și reducerea consumurilor de utilități.
-Sistematizarea pe verticală și amenajarea spațiilor exterioare adiacente.
Prin lucrările propuse se vor conserva, restaura și pune în valoare elementele patrimoniale ale clădirii, componentele artistice deosebite și se va îmbunătăți imaginea urbană în urma reabilitarii fațadelor și a amenajărilor exterioare. Propunerile privind lucrările specifice de conservare și restaurare se vor realiza ținând cont de legislația și convențiile naționale și internaționale, în limita bunelor practici din domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice, în vedere păstrării concepției, substanței originale și a estetici inițiale, prin intervenții reversibile, pentru a nu afecta caracterul și valoarea monumentului istoric”, arata Primăria în caietul de sarcini.

Primăria urmează să susțină investiția din fonduri de la bugetul local și din alte fonduri, identificate pe parcurs.

Asociația Centrul Cultural Clujean (continuatoarea Asociației Cluj-Napoca 2021 care s-a ocupat de candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană) voia să transforme clădirea monument a fostei cazarme militare de pe B-dul 21 decembrie într-un centru de artă contemporană. Acesta era proiectul fanion al Clujului candidat la titlul de Capitală Cultural Europeană, însă pentru el echipa nu a avut o locație bătută în cuie. După ce s-a pierdut titlul de capitală și municipalitatea prin primarul Emil Boc a spus că girează și sprijină punerea în operă a proiectelor din portofoliu, Asociația Centrul Cultural Clujean a relansat acest proiect. Ba a făcut și un parteneriat cu Universitatea de Artă și Design pentru administrarea viitorului centru cultural clujean din cazarma monument. Proiectul a fost făcut de Primărie cu firma arhitectului Szabolcs Guttmann însă nu a primit avizul Comisiei Zonale a Monumentelor având în vedere că se dorea o supraînălțare a clădirii ca să se creeze spații expoziționale potrivite însă nu se respecta Planul Urbanistic Zonal deja aprobat pe amplasament pentru Filarmonică. Fostul arhitect șef al municipiului, Ligia Subțirică s-a opus respectivului proiect. La fel și alți specialiști din Comisia de Monumente, printre care secretarul comisie, arhitectul Virgil Pop.

La aproape doi ani de la respectiva inițiativă, Primăria a reorientat proiectul, mai ales că imobilul monument de pe 21 Decembrie se afla într-o stare avansată de degradare.

Clădirea cazarmei urmează să fie modernizată rezultând o clădire cu parter, etaj și mansardă, însă una „cuminte”, așa cum a discutat Comisia de Monumente, după cum a explicat arhitectul Szabolcs Guttmann și care să găzduiască ceea ce se cheamă astăzi hub cultural. Urmează să fie create spații expoziționale iar clădirea să devină în centru cultural care să cuprindă și sediul Asociației Centrul Cultural Clujean (finanțată de municipalitate, care derulează și proiecte pe fonduri europene).

Proiectul Primăriei a fost denumit Centru Cultural Clujean, numele vechiului proiect sub care pe terenul de 1,6 hectare a fost propus un ansablu de clădiri printre care sediul și sala de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Acest proiect a fost recalibrat de Primărie și s-a tot licitează fără succes. Pe teren funcționează din 2017 o parcare publică cu plată.

Un comentariu

Scrie un comentariu