Închide

De ce sunt nelegale facturile pentru colectarea gunoiului, emise deja de Supercom

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 10, 2023 5 8554

Deși Supercom, firma care ridică gunoiul în Cluj-Napoca, a început să taxeze asociațiile de locatari, facturile emise până în prezent sunt nelegale și n-ar trebui plătite, spun specialiști consultați de Actualdecluj.ro. Printr-o hotărâre de Consiliul Județean, aprobată în urma unei ședințe extraordinare din 28 iunie, administrația județeană încearcă să forțeze firma Supercom să revină la obligațiile asumate în licitație, respectiv să își realinieze baza de calcul a tarifelor, pentru întreg județul (loturile 1, 2 și 3), raportat și la ordinul președintelui Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice nr. 640/2022 și a angajamentelor contractuale.

Facturile eliberate deja asociațiilor și persoanelor fizice aflate în contract cu firma Supercom, pe lotul I (Cluj-Napoca, orașul Huedin și comunele arondate) sunt nelegale dacă nu sunt însoțite de dovada „bonurilor de consum” care trebuie să ateste cantitatea de gunoi ridicată lunar. Mai precis, dacă orice Asociație de Locatari îi cere Supercom – potrivit contractului asumat prin licitație publică – să prezinte bonurile de cântărire care să ateste cantitatea de deșeuri colectate și nu o va primi, atunci factura trebuie contestată, pentru că aceasta a fost întocmită în afara bazei legale – arată specialiștii consultați de Actualdecluj.ro. În exemplul de mai jos avem o factură emisă de Supercom care nu justifică costurile solicitate de operator, nu există anexat un bon care să prevadă cantitatea deșeurilor produse și nici nu avem o defalcare a tarifelor pentru cantitatea reziduală și cantitatea reciclabilă.

Trebuie avut în vedere că Supercom are obligația ca după ce a colectat deșeurile să le transporte la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), procedura de sortare fiind tarifată cu 0.01 lei/tonă. Din acest punct, deșeurile reziduale sunt transportate la stația de tratare mecano-bilologică, unde tariful de tratare este de  56 lei /tonă. De avut în vedere că aceasta firmă s-a angajat să ducă la depozitare un procent de maxim 27%, de asemenea, din resturile survenite din cantitatea reciclată, doar un procent de 11,66% poate fi tarifat populației, pentru restul Supercom trebuie să-și asume costurile, conform prevederilor asumate în contractul obținut prin licitație.

Până în prezent, firma Supercom nu dovedește în niciun fel modul în care împarte toate aceste costuri beneficiarilor populației, iar principalul motiv e legat de faptul că nu s-a implementat sistemul adecvat de colectare, cântărire și transport al categoriilor de deșeuri produse de populație.

În aceste condiții, nu doar că facturile populației sunt încărcate cu sume nejustificate, dar și administrația județeană se va vedea obligată să-și asume un prejudiciu însemnat, având în vedere că firma Supercom nu va îndeplini indicatorii privind normele de reciclare, conform cerințelor Uniunii Europene care au stat la baza finanțării acestui proiect de management integrat al deșeurilor implementat în județul Cluj,

Trebuie subliniat că, în prezent, din Cluj-Napoca, potrivit situației prezentate de Supercum, sunt colectate și taxate doar deșeuri reziduale, ceea ce este nelegal. Spre exemplu, Primăria Cluj-Napoca a plătit bani grei din bugetul local în ultimii doi ani, peste 9 milioane lei pentru că nu a atins țintele de colectare selectivă. În plus, de când a intrat să opereze în Cluj-Napoca și comunele arondate, Supercom nu face decât să își bage adânc mâna în buzunarele clujenilor.

Tocmai acest lucru s-a dorit a fi reglementat de administrația județeană prin Hotărârea privind acordarea mandatului special reprezentantului  Județului Cluj în  Adunarea Generală a Asociației de  Dezvoltare Intercomunitară  Eco-Metropolitan Cluj pentru a vota aprobarea unor proiecte de hotărâre cuprinse pe Ordinea de zi a ședinței din data de 29.06.2023, hotărâre asumată la ședința din 28 iunie de către consilierii județeni.

Un mandat similar a primit și primarul Emil Boc în urma unei alte ședințe convocate tot săptămâna aceasta. Deși primarul Emil Boc i-a adus în respectiva ședință pe Șeful Asociației Eco Metropolitan și directorul Supercom, Gabriel Oltean, niciunul n-a fost în măsură să explice ce presupune mandatul edilului. S-au limitat să spună că se „vor pune în aplicare prevederile legale care țin de salubritate”.

Potrivit noii formule de calcul reglementate de CJ Cluj, ar trebui ca facturile la gunoi să scadă în Cluj-Napoca. Pentru colectare prețul în Cluj-Napoca este de 232 de lei pe tonă. Pe celelalte loturi pe care Supercom operează (2 și 3), în municipiile Dej, Turda Câmpia Turzii, Gherla plus comunele arondate se plătește un preț cu mult mai mare, de circa 700 de lei pe tonă. În continuare, Supercpm face presiuni pentru creșterea tarifelor de colectare și pe lotul I. Rămâne de văzut dacă această firmă se va conforma și va respecte noile cerințe de calcul a facturilor, conform prevederilor de mai jos.

 

 

 

 

5 comentarii

  1. Niște țepari care cu stinta celor din conducerea județului fura populația. În Câmpia Turzii de 2 ani colectează și pun ei câte kg doresc ,nu ii verifica nimeni . 80 de kg pe luna la 3 persoane 58 lei. Acum 2 ani plăteam 22 lei la 3 persoane aproape sa triplat prețul. Iar dacă ești plecat o luna tot 80 kg plătești. Și nimeni nu face nimic factura e făcută pe kg dar nu sa cântărit niciodată. CUM E POSIBL ASA CEVA ????.

  2. Toata aceasta ILEGALITATE se face cu acordul tacit al primariilor si consiliilor locale! Daca tot au constatat aceste multiple ilegalitati, de ce NU solicita in instanta rezilierea Contractului cu Suoercom??? Apoi sa faca o licitatie publica pentru alegerea ALTEI firme de salubritate…
    Autoritatile locale au destui consilieri juridici si avocați. Sa-si FACA treaba!
    Ni se tot spune ca facturile Suoercom sunt ilegale, ca nu s-a cantarit, ca s-au emis cu incalcarea Codului fiscal, ca nu sunt justificate, etc.
    Dar daca eu ca PF reziliez Contractul cu Suoercom vine Primaria si ma OBLIGA la plata aceleiasi taxe (catre Suoercom), suma adaugata la impozitele locale!?!
    Deci, pana la urma, autoritatile locale de partea cui sunt?????
    Sau ei asteapta sa le facem noi (PAGUBITII si înșelați) treaba si sa ne judecam cu Suoercom pe banii nostrii ???
    In definitiv, autoritatile ne-au OBLIGAT sa facem Contracte cu Suoercom! NU a fost alegerea noastra si nu ne-a intrebat nimeni daca ne convine!

  3. Unde Christos e factura aia??? Aia e un kkt de nota de plata individuala dintr-un tabel de cheltuieli intocmit de un amarat de administrator!
    Un kkt de site, cu stiri de tip clickbait, fara verificarea surselor!

Scrie un comentariu