Închide

De ce se tem românii din diaspora să investească în afaceri în România

EconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - mart. 27, 2018 0 162

Frica de birocraţie, instabilitatea economică şi a legislaţiei, taxele şi impozitele prea mari îi ţin pe mulţi români din diaspora departe de a face investiţii în România. Însă aceste temeri sunt mult exagerate, lucrurile s-au schimbat faţă de momentul plecării lor din ţară, iar taxele sunt de cele mai multe ori mai mici aici decât în ţări precum Germania sau Franţa – explică un antreprenor din IT, care vrea să ajute românii din străinătate să-şi aducă afacerile în ţară, relatează startupcafe.ro.

Iulian Popescu, fondator al Asociației Excelsior şi al companiei IT româneşti Soft Tehnica, conduce una dintre organizaţiile câştigătoare în programul Diaspora Start Up prin care vor fi acodate granturi de până la 40.000 de euro fiecare, românilor care se întorc din străinătate pentru a face mici afaceri în România. După câteva întâlniri cu românii din afară, pe care să încerce să îi convingă să facă antreprenoriat la noi în ţară, el spune că cei mai interesaţi de astfel de investiţii sunt românii care au un grad înalt de calificare, plecaţi la studii sau la muncă, în special în Europa, dar pe posturi foarte bine plătite.

Care sunt principalele temeri ale românilor din diaspora când vine vorba de a investi în afaceri în România?
Poate ar trebui să luăm în calcul în primă fază, la această problemă, doar românii care au deja o afacere în afara tării, care sunt deja antreprenori.

Faţă de temerile comune legate de schimbarea locului de trai şi reclimatizarea la o societate pe care nu o mai cunosc atât de bine, ceilalţi, care nu au înca o afacere, sunt evident îngrijoraţo de noul statut de întreprinzator, cu toate riscurile şi incertitudinile pe care le presupune.

Mulţi compatrioţi de-ai noştri, chiar dacă sunt, sau nu sunt încă antreprenori, se tem de birocratie si de instabilitate. Deşi, în multe cazuri, temerile sunt mult exagerate, faţă de realitatea actuală din România.

Noi încercăm sa le explicăm că situaţia actuală este mult mai bună decât era atunci când ei au părăsit ţara, atât în ceea ce privește birocraţia, dar şi sistemul de taxe şi impozite, care sunt semnificativ mai mici, comparativ cu alte tări precum Germania sau Franţa – spune Iulian Popescu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu