Închide

De ce s-au făcut două săli la Gherla, cum a ajuns una dintre ele biserică și ce filme tari au rulat în ultimii 100 de ani

Din județIstorie by Actual de Cluj - mai 04, 2020 0 263

Cum a ajuns Gherla, un orășel mic, de provincie, să aibă mai multe cinematografe, care funcționau în paralel – este o întrebare cu un răspuns simplu, dar pe care foarte puțină lume îl știe.

Despre cinema la Gherla se poate vorbi cu 100 de ani în urmă. Pentru locuitorii orașului, care nu aveau la dispoziție în acele timpuri pentru divertisment decât spectacolele artiștilor și aparatele de radio, filmele au devenit rapid o atracție uriașă pentru timpul liber. Singurul cinematograf, care a renăscut în ultimii ani, are azi porțile închise din cauza unui virus și nimeni nu știe deocamdată cât va mai dura pauza.

gherlainfo.ro reconstituie din amintiri nostalgice, din ziare vechi și din fotografii de colecție, o poveste a cinematografului la Gherla.

Prima sală de proiecție filme funcționa deja în oraș în 1925, în proprietatea lui Alexandru Bodor. Puținele informații din acele vremuri arată că acesta își avea sediul la intrarea în parcul mare al orașului, unde este acum biserica Sf. Nicolae. Era amenajat într-un șopron care servise odinioară ca depozit de unelte agricole. Cinematograful Urania al lui Alexandru Bodor apare menționat în anuarul SOCEC al României pe anul 1925.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu