Închide

De ce nu se preocupă nimeni să înregistreze tranzacțiile imobiliare

ActualitateOpinie by Actual de Cluj - iun. 07, 2017 0 426

România este unul dintre puținele state europene care nu centralizează tranzacțiile imobiliare, arată economistul Adrian Vascu, din cadrul companiei de consultanță financiară Veridio (foto sus):

Investitorii care vor să achiziționeze, să vândă sau chiar să închirieze o proprietate imobiliară, rezidențială sau comercială, nu au posibilitatea de a afla prețurile reale la care au mai avut loc asemenea tranzacții în perioadele anterioare. Singurele date accesibile publicului larg sunt prețurile cerute de vânzători, postate în ofertele imobiliare din publicațiile de profil. Însă nici acestea nu indică nivelul real la care se încheie contractele de vânzare-cumpărare între două părți.

De altfel, România este unul dintre puținele state europene membre ale Grupului European al Asociațiilor de Evaluatori – TEGoVA, care nu deține o bază de date realizată în funcție de preturile tranzacțiilor imobiliare. Singurul reper al pieței imobiliare recunoscut la nivel european ține cont de rapoartele de evaluare pentru garantarea împrumuturilor bancare, care prezintă valori estimate de evaluatori și nu prețuri de vânzare, însă publicul nu are acces la această Bază Imobiliară de Garanții, gestionată de către Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România. Sunt însă țări ca Germania, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Portugalia, Serbia și Suedia, unde funcționează ambele tipuri de baze de date.

„În România, un loc în care există sigur aceste informații reale ale tranzacțiilor imobiliare sunt direcțiile de taxe locale ale primăriilor, unde sunt înregistrate toate contractele de vânzare-cumpărare de pe raza administrativ-teritorială a unei localități. Însă cumpărătorii care au în vedere o tranzacție nu au acces nici la aceste informații, pentru că ele nu sunt centralizate la nivel național”, explică Adrian Vascu.

În prezent, municipiul Cluj-Napoca este singurul oraș din România în care toate datele din contractele de vânzare-cumpărare înregistrate la primărie sunt centralizate prin intermediul unor ghiduri ale tranzacțiilor imobiliare realizate în anii 2013, 2014 și 2015. Proiectul , realizat de echipa Veridio, în colaborare cu Direcția de Impozite și Taxe a Municipiului Cluj-Napoca, a continuat și în anul 2016, urmând ca în perioada următoare să fie prezentată publicului ultima ediție a acestui ghid imobiliar.

„Singura soluție pentru a aduce la lumină prețurile reale de pe piața imobiliară este realizarea unor asemenea studii pentru toate localitățile din România. O variantă ar fi să se pornească de la inițiativa locală și fiecare primărie din România să pornească individual acest demers. O altă variantă ar fi o inițiativă legislativă demarată de Ministerul Dezvoltarii Regionale, astfel încât centralizarea acestui gen de informații să pornească concomitent la nivelul tuturor localităților din România”, mai spune Vascu

Veridio este o companie de consultanță specializată în evaluări de societăți comerciale, proprietăți imobiliare, active necorporale și verificări de rapoarte de evaluare. Compania, înființată în anul 2015, îl are ca Senior Partner pe Adrian Vascu, cu o experiență în evaluare de peste 24 de ani. Adrian Vascu a fost președinte al ANEVAR între anii 2008-2009 și 2014-2015 și a coordonat departamentul de evaluare al KPMG România între anii 2008-2014.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu