Închide

Daum, conferință extraordinară la Cluj. Selecționerul naționalei de fotbal a stat peste 2 ore în fața studenților din Cluj

Sport by Catalin Suciu - mai 04, 2017 0 269

Cristoph Daum a vorbit la FSPAC Cluj. Studenţii l-au urmărit  pe antrenorul care vrea să ducă România la Mondial.

Cursul lui Daum s-a numit “Ce pot învăţa afacerile şi societate din sport”, iar selecţionerul a vorbit despre principiile şi valorile sportului, despre felul în care totul gravitează în jurul potenţialului uman sau despre asemănările între sport şi societate.
“Voi sunteţi viitorul României, atâta timp cât credem în voi. Sportul este oglinda societăţii şi nu poţi ignora valorile umane în sport, business sau societate. De când am început cariera mi s-a spus că doar victoria este importantă şi nu contau pierderile. Am obţinut însă performanţe pentru că am avut respect faţă de potenţial uman. Sportul nu poate fi redus la cel de performanţă. E o forţă a integrării şi identificării. Diferenţele rasiale sau de credinţă nu contează. Contează cum poţi transmite mingea şi nu ce naţionalitate ai. Am fost pus în situaţia de a integra jucători de 16 naţionalităţi diferite într-o echipă. N-a fost uşor să oprim conflictele. De la un antrenor se aşteaptă însă să înţeleagă calităţile sportivilor, pentru a produce rezultate maxime. Succesul unei echipe începe cu fiecare persoană. O singură persoană poată să aducă victoria. Feed-back-ul este micul dejun al performanţei. Dacă vrei să fii respectat, trebuie să oferi respect”, le-a transmis Christoph Daum studenţilor din sală.

“Realitatea începe cu dorinţe şi vise, dacă crezi vei primi. Tot timpul sunt pregătit să fiu mai bun, nu renunţa niciodată. Întreabă, crede, acţionează, acceptă”, a spus Daum.

Selecţionerul a răspuns şi întrebărilor studenţilor care au fost curioşi să afle dacă România va merge la Mondial.

“Gândim doar meci, cu meci, niciodată nu ne pierdem speranţa. Sunt realist-optimist. Dacă aş fi doar realist aş spune că şansele sunt mici, dacă aş fi doar optimist aş spune că vom câştiga toate meciurile. Avem şanse, am lucrat la un nou concept tactic cu Danemarca, 60 de minute am făcut-o bine. Avem jucători care joacă foarte puţine meciuri, cum sunt Chiricheş sau Pantilimon. Trebuie să facem din aceşti jucători o formulă care să evolueze bine”, a răspuns Daum, care l-a felicitat pe Hagi pentru proiectul de la Viitorul şi şi-a arătat indignarea faţă de rezultatele naţionalelor de juniori. La finalul lunii aprilie, naţionala under 16 a pierdut cu 1-2, în faţa reprezentativei din Liechtenstein.

“O gândire strategică înseamnă 5-6 ani. Dacă aş fi în locul altor cluburi aş spune ce a făcut Hagi merge, haide să facem şi noi. El are puţin noroc pentru că alţii nu fac, dar respect foarte mult ce a făcut el acolo. Dacă am avea mai multe astfel de academii ar fi foarte bine pentru fotbalul românesc. Echipele de juniori au pierdut cu Azerbaijan, nu cu Anglia sau Germania, cu Azerbaijan! Am pierdut cu Liechtenstein! Ştiaţi că în Liechtenstein se joacă fotbal? Am pierdut cu ei! 60 la sută din jucătorii din campionatul nostru sunt străini. Eu am semne de întrebare că din aceştia va ajunge unul mare jucător sau va fi vândut pe bani mulţi. Istoria fotbalului românesc a însemnat jucători produşi şi vânduţi. Au ajuns jucători cheie la cluburi din vestul Europei şi nu jucători care joacă din când în când. Au fost rodul sistemului sportiv comunist. Câte medalii câştiga România în sport? Acum trebuie să găsim soluţii noi. Gândirea strategică se referă la viitor, dar începe astăzi. E ca şi când plantezi un măr. Ai nevoie de 7 ani până să culegi un fruct”, a spus Daum.

Acesta a dat exemplul Germaniei, a cărei strategie de formare a jucătorilor, începută ân 2000, a dat roade abia după 10 ani. “În Germania am schimbat mult începând din 2000 şi am fost răsplătiţi abia în 2010, în Africa de Sud, iar 2014 am luat titlul mondial în Brazilia. Au fost ani de muncă”, a spus selecţionerul.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare