Închide

Date INS: Managerii firmelor românești estimează pentru următoarele luni că prețurile vor crește accentuat în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul

Economie by Actual de Cluj - oct. 28, 2022 0 58

Managerii se așteaptă la relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii și la creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, arată datele din cea mai recentă anchetă de conjuctură publicată de Institutul Național de Statistică. Estimările vizează perioada octombrie – decembrie.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, iar soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare. În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Construcţii. Potrivit estimărilor din luna octombrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -18%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +45 %).

Comerţ cu amănuntul. În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +48%).

Servicii. Conform estimărilor din luna octombrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu