Închide

Daniel David, despre violența în școli: Ceea ce se face în sistemul de educație este o păcăleală, ca să nu spun o impostură, nu există psihopedagogi / Dacă ministerul vrea să aibă un om orchestră și să-i arunci în cârcă toate problemele din școală, sigur că nu o să obținem nimic

Educaţie by Actual de Cluj - apr. 12, 2023 0 197

„Am trecut de la paradigma bazată pe autoritatea profesorului la paradigma vocii celui care strigă cel mai tare și de aici apar probleme”, a declarat Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, referindu-se la cazurile de violență în școli din ultima vreme. „Ceea ce se face în sistemul de educație este o păcăleală, ca să nu spun o impostură. Se discută despre specialiști în psihopedagogie. Nu există așa ceva în lumea asta”, a susținut Daniel David pentru Euronews România, citat de Edupedu.ro.

Profesorii trebuie să înțeleagă că autoritatea lor nu poate să fie ca acum 30 de ani, dar le trebuie proceduri, a susținut Daniel David. „Acel model nu mai poate funcționa astăzi, fiindcă în sistemul de educație, elevii și părinții au dreptul să fie co-creatori ai actului de educație”.

Daniel David propune și soluții legate de cultura organizațională a școlii, orientarea spre valori precum non-violență, compasiune, suport reciproc și regulamente, agreate de către școală, părinți și copii, care să spună foarte clar pentru fiecare tip de violență ce măsuri se vor lua.

Soluția psihopedagogului nu este viabilă, în opinia sa: „Dacă ministerul vrea să aibă un om orchestră, care se cheamă psihopedagog și să-i arunci în cârcă toate problemele care există în școală, de la probleme educaționale până la probleme de depresie și de ADHD, sigur că nu o să reușim să obținem nimic, bifăm pe hârtie că avem specialiști, dar de fapt, efectele sunt cele pe care le vedem, copiii abuzează profesorii, profesorii abuzează copiii”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare