Închide

Daniel David, despre expunerea copiilor la ecrane: „Nu vă temeți să îi lăsați să aibă acces la tehnologie”

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 16, 2022 0 1226

Expunerea copiilor la ecrane poate fi benefică dacă e controlată și mediată de părinte, a precizat profesorul universitar dr. Daniel David în cadrul conferinței Edictum Dei care a avut loc marți, la Cluj-Napoca în sala Auditorium Maximum.

Profesorul universitar dr. Daniel David a susținut prelegerea „Educația și psihologia românilor, în noua paradigmă cyber-fizică” în cadrul căreia a vorbit despre schimbările de paradigmă din educație, aducând în discuție și subiectul expunerii copiilor la ecrane.

„Studiile arată că 4-6 ore sunt ok. Pare mult. Dar tot studiile arată că dacă nu ești expus mai intens pierzi avantaje față de alți copii. Sigur că expunerea nu înseamnă să stai patru ore în fața televizorului. Expunerea înseamnă o expunere la conținut selectat, conținut de calitate, conținut discutat cu copilul”, a precizat Daniel David, care a mai spus că părinții pot urmări felul în care reacționează copilul. „Patru ore până la șase, asta spune statistica. Dar tu poți vedea cum reacționează copilul și adaptezi”.

Acesta a precizat că utilizarea tehnologiei se poate realiza în beneficiul copiilor. „Este o schimbare majoră și cred că trebuie să o îmbrățișăm. Asta arată datele”, a menționat David. „Dacă îți pasă de copil, schimbă paradigma și fă ce arată datele. Dar, repet, nu spun: pune-i tableta în mână și lasă-l să se joace. Conținutul poate să fie educațional, spiritual, conținut de calitate, discutat cu copilul să vezi ce cunoștințe declarative a învățat, ce cunoștințe procedurale a învățat, ce valori a deprins de acolo, cine e personajul bun, cine e personajul rău și așa mai departe. Să nu ne temem să ne expunem la ecran. Asta e lumea în care trăim”, a menționat Daniel David în cadrul conferinței.

Profesorul universitar recomandă o alternanță între conținutul educațional și jocuri. „Generația digitală e obișnuită să aibă screen-ul (ecranul) pentru entertainment (divertisment), nu este obișnuită să aibă screen-ul pentru efort. Ori educația implică efort”, a menționat David care a explicat că părinții ar trebui să le ofere copiilor acces atât la divertisment cât și la conținut educativ. „Faci și lucruri educative și discuți despre cum a învățat. Dacă nu te descurci, apelezi la un psiholog”, a recomandat Daniel David.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu