Închide

Daniel David: Cum crești prestigiul profesiei didactice? Cu un salariu foarte atractiv, astfel încât cei mai buni studenți să-și dorească să ajungă în învățământ

Educaţie by Actual de Cluj - mai 12, 2023 0 242

Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat că prestigiul profesiei didactice poate să crească „cu un salariu foarte atractiv”: „Trebuie un salariu foarte atractiv, astfel încât cei mai buni studenți, de la fizică, de la chimie, de la psihologie, de la biologie, să-și dorească să ajungă în învățământ”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii InfoEdu, de pe TVR Info.
„Așa cum ai crescut salariul medicilor, ca să nu plece în străinătate – și au un salariu foarte mare raportat la salariile celorlalți profesioniști, ca să spun așa – la fel trebuie făcut cu profesorii”, a spus Daniel David, citat de edupedu.ro.

Săptămâna aceasta, peste 14.000 de angajați din sistemul de Educație au protestat în București. După ce s-a încheiat protestul, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Edupedu.ro că „mesajul care a izvorât astăzi este grevă generală. Lumea susține forma aceasta extremă de protest”. Printre solicitări se află acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ și majorarea salariilor.

Moderatoare: Recâștigarea importanței pe care o are școala, recâștigarea respectului pentru profesori s-ar putea impune foarte repede și cum?

Daniel David: Este greu, sigur, multă lume spune, este un mecanism bun. În primul rând, ai putea să-l impui cu intervenții pe termen scurt, crescând prestigiul profesiei didactice. Cum crești prestigiul, dincolo de vorbe, de laudă și conferințe? Cu un salariu foarte atractiv, scurt spus. Poate să pară o chestie foarte economică, dar funcționează bine. Așa cum ai crescut salariul medicilor, ca să nu plece în străinătate – și au un salariu foarte mare raportat la salariile celorlalți profesioniști, ca să spun așa – la fel trebuie făcut cu profesorii.

Deci, trebuie un salariu foarte atractiv, astfel încât cei mai buni studenți, de la fizică, de la chimie, de la psihologie, de la biologie, să-și dorească să ajungă în învățământ. Și pentru că le place, și pentru că au un salariu foarte bun, care le dă un statut social important.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare