Închide

Cunoscutul profesor clujean de istorie Vladimir Bogosavlievici lansează carte nouă, de această dată despre vechile biserici și catedrale clujene

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 16, 2023 0 245

Cunoscutul profesor clujean de istorie Vladimir Bogosavlievici lansează carte nouă, de această dată despre vechile biserici și catedrale clujene.

Lansarea e programată joi 19 octombrie de la ora 17 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului. Este cel mai recent volum din seria Explorăm Clujul Istoric, apărută la editura Arcadia. Lansarea, din sala Reduta a muzeului, are loc în prezența unor invitați speciali – profesorii universitari Alina Monica Bărăian și Radu Ardevan, Laszlo Alexandru, Mihai Hasan, cercetătorul Remus Câmpeanu, academicianul Ioan Bolovan și directorul muzeului, istoricul Tudor Sălăgean, care e și amfitrion. Cititorii vor afla din paginile acestei cărți istoria principalelor lăcașuri de cult ale orașului – nu este vorba doar de clădirile care marchează țesutul urban al Clujului, ci și de comunitățile care au dat și dau viață bisericilor clujene. ”Bogăţia unui oraş este dată de starea sa economică, dar şi de starea sa spirituală care e relevată de instituţiile educaţionale şi spirituale”, arată autorul. ”În secolul al XVI-lea Clujul e denumit ”oraşul comoară” datorită bogăţiilor sale materiale, dar şi spirituale şi confesionale(…) Oraşul nostru de azi are pe teritoriul său o serie de biserici şi cinci catedrale de diverse confesiuni, ceea ce denotă o mare toleranţă din partea locuitorilor săi şi relevă un grad superior de civilizaţie. Făcând atâtea tururi istorice cu elevii sau diverse alte grupuri, inevitabil pe traseele mele mă intersectez cu edificii religioase ale oraşului, unele mai vechi, altele mai noi, cele mai multe având o istorie foarte bogată şi relevantă pentru oraşul nostru. Aşa că am socotit ca fiind benefic pentru publicul larg prezentarea principalelor locaşe de cult creştine”.

Vladimir-Alexandru Bogosavlievici este profesor de istorie la Colegiul Naţional ”George Bariţiu” și autor al mai multor volume de profil.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu