Închide

Cum transplantezi o mână – curs în premieră în România, la Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - iul. 20, 2015 0 292

La 17 ani după primul astfel de transplant, în România ar putea fi realizate transplanturi de mâini. Un curs pe această temă are loc peste două zile la Cluj.

Cursul e organizat de Societatea Română de Chirurgia Mâinii sub auspiciile Universității de Medicină și Farmacie’ Iuliu Hațieganu’ din Cluj-Napoca, Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal și a Societății Române de Microchirurgie Reconstructivă, peste două zile. „Acest eveniment va fi o premieră pentru Cluj-Napoca și România, fiind prima etapă pentru demarare procedurilor de acreditare și realizarea a transplantului de mână. La nivel mondial a fost nevoie de mai bine de 34 de ani de la prima încercare, pentru ca transplantul de mână să se dovedească a fi un succes”, explică organizatorii, adăugând că „Centrul universitar Cluj-Napoca este acum pregătit atât din punct de vedere logistic cât și din punct de vedere al vastei experiențe a medicilor, pentru a deschide ușile către acest domeniu și pentru a iniția transplantul de mână și în România”. Directorul RSSH Alexandru Georgescu explică: „Datorită anatomiei foarte complexe a membrului superior, transplantul de mână este unul dintre cele mai complexe proceduri. Şi acesta nu numai din punct de vedere chirurgical, dar mai ales în ceea ce priveşte complexitatea tratamentului postoperator anti rejet si nevoii unui program de reabilitare foarte intens şi continuu. După prima practicare a unui transplant de mână in Ecuador care, din păcate, a fost respins datorită imunosupresiei insuficiente disponibile la momentul respectiv, a fost nevoie de 34 de ani până când primul transplant de mână de succes să fie realizat în Franţa, în 1998. De atunci, peste 70 de persoane au beneficiat de un transplant de mână unilateral sau bilateral în toată lumea, ultimul fiind realizat în India în ianuarie 2015. Acum, credem că suntem pregătiți din punct de vedere logistic și este timpul pentru a deschide uşile către acest domeniu interesant şi să inițiem transplantul de mână și în România”.

Trei specialiști în transplantul mâinii – Maria Siemionow și Wlodzimierz Siemionow din SUA, dar și Riccardo Giunta din Germania – sunt invitați la cursul de la Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare