Închide

Cum stă orașul la îngroparea gunoiului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 13, 2017 0 814

Doar 36 din cele peste 40 de platforme subterane dedicate colectării selective a gunoiului anunțate de Primăria Cluj vor fi gata până la finalul acestui an. Restul, până la 100, urmează să fie amenajate cel mai târziu până în noiembrie 2018. De altfel, în toamna lui 2018 expiră și contractele prin care Brantner și Rosal au fost desemnate să se ocupe de  salubritatea menajeră din Cluj-Napoca (ridicat gunoiul).

Primăria a scos la licitație un contract (acord cadru pe un și jumătate) pentru proiectarea și execuția a aproximativ 100 de platforme subterane dedicate colectării selective a gunoiului,  estimat la peste 4,8 milioane lei. Contractul a revenit firmei Euriteh Oradea – unic ofertant – despre care media scrie că ia lucrări la suprapreț prin atribuire directă sau că a fost acuzată de furtul tehnologiei privind platformele subterane de către o firmă spaniolă.

Potrivit managerului public al Clujului, Gheorghe Șurubaru, în baza acordului cadru, valabil 18 luni (pana în noiembrie 2018) și in baza contractelor subsecvente, Euriteh urmează să realizeze anul acesta circa 36 de astfel de platforme subterane. Mai precis, 18 bucăți până în luna noiembrie și alte 18 bucăți până în luna decembrie.

Restul de 64 de platforme îngropate pentru gunoi urmează să fie gata până în noiembrie 2018. Adică 27 de platforme au ca termen luna februarie 2018 iar alte 37 de bucăți urmează să fie livrate Primăriei până cel târziu în luna noiembrie anul viitor. „Între acestea se vor regăsi și 20 de platforme subterane în curtea unor licee și școli aflate în administrarea Primăriei. În cadrul acestui prim contract se va dota o platformă cu un sistem electronic pe bază de card și monitorizare la umplere, ceea ce va face posibilă accesarea punctului gospodăresc doar de către persoanele arondate la acesta. Acest sistem va fi implementat la următoarele loturi care vor fi scoase la licitație”, a mai anunțat Șurubaru.

Primele zece puncte gospodăreşti îngropate vor fi construite, potrivit unor anunțuri făcute primăvara aceasta de oficialii Primăriei, în zona străzilor Mehedinţi – Vidraru din cartierul Mănăştur şi pe strada Borşa, din Gheorgheni. Aceste locaţii au o situaţie juridică clară a terenului, iar municipalitatea a emis deja autorizaţiile de urbanism.

Încă din 2016 Primăria Cluj a anunțat un proiect pilot pentru aruncarea selectivă a gunoiului în subteran. În cadrul acestuia s-a pus în funcțiune o primă platformă îngropată de colectare selectivă a deșeurilor în cartierul Zorilor (în care locuiește primarul), pe strada Luceafărului nr. 10, cu doar două zile înainte de alegerile locale din iunie 2016. Pe un proiect pilot, pus la punct de municipalitate împreună cu unul dintre operatorii care ridică gunoiul în Cluj-Napoca, compania Rosal. Atunci s-a spus că este vorba despre un sistem modern care permite menținerea curățeniei la punctele gospodărești, platforma având 3 containere pentru fracție uscată – sticlă, PET, plastic, hârtie, carton – și 1 container pentru fracție umedă – deșeuri menajere. Despre costurile sistemului, nici o vorbă, deși în filmulețul inaugural postat de primarul Emil Boc pe Facebook acesta apare alături de directorul Rosal Cluj, iar cei doi oficiali erau în măsură să ofere lămuriri cu privire la cine a suportat investiția de realizare a respectivei platforme. Anul trecut se spunea că alte două platforme după modelul celei din Zorilor vor fi amenajate în cartierele Mănășturi și Grigorescu. Acestea n-au mai fost amenajate.

DETALII:

Primăria “legalizează” îngroparea gunoiului menajer în oraș. Cu ce costuri?

Prima “ghenă” subterană pentru gunoi inaugurată în Zorilor. Se pregătește un monopol Rosal?

Anul acesta, municipalitatea a menționat că va merge pe un proiect integrat și a prevăzut și fonduri în acest sens în bugetul local. Așa s-a organizat licitația pentru amenajarea celor circa 100 de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor în tot orașul, contract câștigat de Euriteh.

AICI DETALII despre firma Euriteh și contractele sale controversate din țară: UPDATE Firmă controversată câștigă licitația de peste 1 milion de euro pentru îngroparea selectivă a gunoiului în Cluj-Napoca

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare