Închide

Cum și-a cheltuit banii Arhiepiscopia Clujului

ActualitateCulturăSocial by Actual de Cluj - feb. 03, 2020 0 299

În cadrul Adunării eparhiale de sâmbătă, Mitropolitul Andrei a prezentat bilanțul Arhiepiscopiei Clujului, pentru anul 2019, precum și planul de investiții pentru anul 2020. În afara burselor și taberelor dedicate tinerilor, Arhiepiscopia sprijină și acțiunile care au scop prevenția consumului de droguri. Anul trecut, printre taberele cu scop recreativ, dedicate tinerilor, s-a numărat și-o tabără pe tema prevenției consumului de droguri. În total, la Centrul misionar „Ioan Bunea”, cu filiale în Sângeorz Băi, Nicula, Mărişel, Vișagu sau Bobota, s-au organizat 35 de tabere în care au participat 2300 de copii și tineri. Dintre acestea, o tabără pentru tineri a avut ca temă munca de voluntariat, iar una a fost organizată pentru 50 de copii români din Ucraina. La acestea se adaugă și tabăra internațională de lucru româno-germană de la Mănăstirea Piatra Fântânele, unde, timp de două săptămâni, 35 de tineri au lucrat pe șantierul viitorului cămin pentru cei 30 de copii pe care maicile îi au în grijă în timpul anului școlar.

Buresele acordate de Arhiepiscopie și de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu”

  În 2019 au continuate lucrările de construire la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.000 de lei, la care se adaugă bursele și premiile în valoare de 110.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie. Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 53 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 16.000 de persoane. Au fost derulate 4 campanii de donare de sânge în protopopiate, parohii și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Anul trecut au fost deschise:

–    în cadrul Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca: Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”,

–    în localitatea Gledin a fost inaugurat Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfânta Ana”, iar în parohia Mociu I a finalizat lucrările de construcție la o casă socială pentru o familie nevoiașă din localitate.

 În anul 2019 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 707.630 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 109.490 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 260.935 lei şi suma de 191.350 lei, rezultată în urma colectei Organizate în Postul Crăciunului şi suma de 85.855 lei, în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societăţii Femeilor Ortodoxe. A fost organizată o colectă specială pentru reconstrucția casei parohiale din Beliș, care a fost distrusă într-un incendiu, în urma căreia s-au strâns 60.000 lei. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 496.680 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

Planuri pentru 2020

 În anul 2019, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 63 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură şi au fost sfinţite sau resfinţite 39 de biserici. Printre proiectele Arhiepiscopiei, pentru anul 2020 se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj; finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti; demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Făget; deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița; deschiderea Centrului de servicii sociale de la Cojocna și începerea cursurilor pentru clasa pregătitoare din cadrul Școlii primare ortodoxe „Grigore Pletosu” din Bistrița.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu