Închide

Cum se vede trio-ul Cluj – Timișoara – Iași în piața de Tehnologie

Economie by Kristina Reştea - oct. 18, 2017 0 869

De câțiva ani, discursurile jucătorilor din IT arată cât de necesară este pentru piață trecerea de la oursourcing la produse proprii și servicii cu valoare adăugată mare. Transferul a început să se facă, dar nu cu viteza dorită, constată reprezentanții uneia dintre asociațiile de profil din Transilvania. Piața e încă dependentă de outsourcing, dar Clujul are și avantaje față de celelalte centre în ceea ce privește comunitatea din zona tehnologiei, spun organizatorii unui festival de tehnologie care s-a extins de la Cluj și înspre Iași și Timișoara.

Festivalul de tehnologie TechFest revine la Cluj săptămâna viitoare, pentru o a doua ediție, dar în acest an se extinde: a avut loc o ediție pilot la Timișoara, iar în noiembrie este programată și o ediție la Iași. Cum se văd cele trei centre în ceea ce privește piața tehnologiei? „De la Timișoara, Clujul se vede sus, nu ne putem compara de la egal la egal în ceea ce privește comunitățile tehnice. Clujul are avantajul că a început mai din timp în direcția aceasta, a primit investitori străini, s-au dezvoltat afaceri și au crescut antreprenori. În Timișoara, piața e mai mult dominată de corporații, în special pe zona de Automotive și asta a făcut mai dificilă creșterea companiilor mici. În Iași există o tendință mai mare înspre colaborare”, a constatat Cristi Dascălu, organizator TechFest. Dar, de fapt, nu prea știm cum stăm. „Este unul dintre motivele pentru care am demarat un studiu în domeniu: să vedem exact cum stăm. Se spun vorbe frumoase despre Cluj, ne credem deștepți și frumoși, dar vrem să știm care e situația reală. Când am făcut studiul în 2015, știam că suntem locul 2 după București, dar nu știam cât de mare e diferența. Bucureștiul concentra cam jumătate din piață. Avantajul nostru, al Clujului, a fost lipsa multinaționalelor care să acapareze forța de muncă”, spune Bianca Muntean, reprezentantă a Asociației Române pentru Industria Electronică și Software. ARIES Transilvania a demarat procedurile de realizare a unui studiu de piață referitor la industria software și de servicii IT, care ar trebui finalizat în noiembrie. Proiectul va analiza situația pieței de IT din Cluj-Napoca în comparație cu cea din alte 8 centre urbane mari din România.

În ceea ce privește piața locală, comunitatea de IT e preocupată de ieșirea din zodia „lohn”-ului. „Nu știu dacă l-aș numi chiar eșec, dar adevărul este că ne-am fi dorit ca acest proces să fie mai rapid: trecerea de la outsourcing la dezvoltarea de soluții proprii. Există totuși companii cu câteva sute de angajați care aplică pentru proiecte, pe zona de Inovație. Putem vorbi de bani din outsourcing investiți în inovare și în zona educațională, pentru că una dintre problemele din cauza căreia nu se inovează ține de Educație. Companiile au început să dezvolte intern programe de educație. De asemenea, zona de outsourcing de acum nu mai e outsourcing-ul clasic: vânzarea de resursă umană ieftină. La Cluj resursa umană nu mai e ieftină. Chiar outsourcing-ul înseamnă acum valoare adăugată și contracte complexe”, spune Bianca Muntean.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.