Închide

Cum se previne și tratează infarctul miocardic? Soluția fără tăieturi și cu recuperare rapidă

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - dec. 10, 2020 0 261

Inima este un mușchi irigat de mai multe artere. Acestea se numesc artere coronare și în principiu sunt trei, fiecare cu ramificatiile ei. Infarctul miocardic reprezintă obstruarea completă a unei artere coronare. Practic, vasul se închide din cauza unui cheag de sânge (tromb) și circulația sângelui este blocată. În momentul în care se produce închiderea completă a arterei, mușchiul miocardic (al inimii) alimentat de vasul respectiv începe să sufere, întâi apărând ischemia miocardică și apoi necroza.

Acest lucru se datorează în special procesului de ateroscleroză (îngustarea arterelor). El debutează odată cu începutul vieții, dar la unele persoane este mai accelerat, acentuat de factorii de risc: fumatul, colesterolul crescut, diabetul, stresul. De-a lungul timpului, pe pereții vaselor coronariene se depun molecule de colesterol și alți produși sangvini, astfel că diametrul acestora se mișcșorează considerabil. Infarctul este acel moment în care o arteră deja îngustată se obstrueaza complet.

Cum se tratează infarctul miocardic?

Din fericire, avansul tehnologic permite ca aceste evenimente acute să poată fi tratate, dacă pacientul ajunge la timp la spital. Angioplastia coronariană este o procedură intervențională prin care o arteră coronară blocată sau îngustată de placa de aterom este lărgită. Există două tipuri de intervenții care rezolvă problema: montarea unui stent sau dilatația cu balon.

”Din pespectivă istorică, de la prima operație de by-pass aortocoornarian – în 1973 – a existat o lungă perioadă în care acesta a reprezentat standardul de tratament. În ultimii 10 ani, această paradigmă s-a schimbat, odată cu dezvoltarea tehnicilor de revascularizare percutană, cu apariția stenturilor active farmacologic și a mijloacelor adjuvante imagistice și farmacologice. Datele cele mai recente (comparații între intervenții cu stent și operație clasică de bypass în 11 studii clinice care au înrolat peste 11.500 pacienți) arată însă o echivalență de evoluție pe termen lung (5 ani) între cele 2 modalități de tratament, înregistrându-se același număr de decese, infarcte miocardice sau accidente vasculare cerebrale” explică dr. Ștefan Moț, medic primar cardiolog la Spitalul de Cardiologie ARES Cardioteam, cel mai mare spital privat de cardiologie intervențională din Ardeal.

Cine și când trebuie să facă o angioplastie coronariană?

Medicul specialist recomandă angiolpastia atunci când coronarografia arată un grad mare de stenoză, adică îngustarea arterelor coronare, de peste 70%. Este indicată pentru tratamentul anginei pectorale, a durerii toracice și, în urgență, a infarctului miocardic acut. Atât femeile cât și bărbații pot face această procedură minim invazivă (nechirurgicală) și nu există limite de vârstă, putând fi efectuată și la pacienții cu vârsta peste 80 de ani.

În general, angioplastia coronariană durează între 30 de minute și o oră, nu este dureroasă, fiind efectuată sub anestezie locală, iar după intervenție pacientul poate mânca și bea normal.

Pentru că este o procedură nechirurgicală, angioplastia prezintă multe avantaje față de intervențiile clasice. Este mai puțin costisitoare, implică mai puține riscuri iar perioada de convalescență este mai scăzută. Paicentul se poate reîntoarce în numai câteva zile la viața sa obișnuită și chiar la locul de muncă.

Un pacient care a suferit un infarct trebuie să își schimbe stilul de viață complet: să renunțe la fumat, să își schimbe alimentația, să renunțe la prăjeli, la grăsimi, pentru scăderea colesterolului ”rău” LDL. Colesterolul LDL trebuie menținut sub valoarea de 100 mg/dl, optim chiar sub 70 mg/dl. Trigliceridele sub 150 mg/dl iar tensiunea arterială sistolică in jurul valorii de 130/80 mmHG.  Poate face sport, dar după un infarct se așteaptă aproximativ șase săptămâni și se face un test de efort pentru ca medicul să-i dea acordul de a face mișcare susținută. De asemenea, timp de 4-6 săptămâni, pacientul trebuie să evite condusul auto. În plus, un pacient care a trecut printr-un infarct trebuie să meargă în primul an regulat la control, pentru că poate face un accident ischemic și în alt teritoriu (rata de AVC este mai mare în cazul pacienților care au suferit un infarct).

Procedura de angioplastie coronariană este disponibilă la spitalul de cardiologie ARES Cardioteam, din strada Republicii nr 8, Cluj-Napoca.

Misiunea ARES în România este dezvoltarea invoației în cardiologie și accesul unui număr cât mai mare de români la soluții terapeutice inovatoare care conservă integritatea corporală a pacientului. Începând cu 2011, la ARES au fost efectuate mii de intervenții, dintre care 12 în premieră națională absolută și una în premieră europeană.

Acest text are caracter de ADVERTORIAL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu