Închide

Cum se apără conducerea teatrului de păpuși ”Puck”, acuzată de discriminare. Miza sunt zeci de mii de euro de la guvernul ungar

ActualitateCulturăTop News by Actual de Cluj - aug. 25, 2020 0 648

Continuă scandalul la teatrul de păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca: conducerea se apără după acuzațiile aduse și spune între altele că secția de limbă maghiară nu a fost discriminată, așa cum reproșau o parte dintre angajații acesteia, în organizarea spectacolelor și distribuirea fondurilor.
Una dintre principalele acuzații se referă la blocarea unei sume de bani primită de la guvernul ungar de către secția de limbă magiară, printr-o asociație constituită în acest scop, Apropo. ”Teatrul de păpuși Puck a avut un număr cosniderabil de parteneriate cu asociații și fundații pentru deraularea finanțărilor obșținute din surse externe”, arată managerul Emanuel Petran. ”Aceste asociații nu sunt controlate și conduse de către angajații instituției, cum e în cazul asociației Apropo. Finanțarea în valoare de 15 milioane de forinți, aproximativ 43 de mii de euro, acordate asociației Apropo de către fundația Bethlen Gabor, are ca scop finanțarea programelor și investițiilor Teatrului de Păupuși Puck. Între asociația Apropo și Teatrul de Păpuși nu există niciun contract de parteneriat. În perioada septembrie – decembrie 2019, în calitate de șef de secție, dl. Urmanczi J. a propus verbal managerului o colaborare cu asociația Apropo pe fondurile BGA. Managerul a răspuns afirmativ, cu condiția să prezinte și negocieze proiectele finanțate. DL. Urmanczi nu a prezentat proiectele cerute. Totuși, pe site-ul BGA a apărut în scopul utilizării fondurilor numele Teatrului de Păpuși Puck. Managerul și Consiliul Administrativ i-a cerut explicații dlui Urmanczi referitor la acest fapt și l-a rugat să prezinte proiectul în care este implicat teatrul. Dl. Urmanczi a refuzat acest lucru. În Consiliul Administrativ unde a fost invitat s-a prezentat cu avocatul asociației, făcând presiuni asupra conducerii pentru semnarea contractului de colaborare. Proiectele formulate de dl. Urmanczi prin asociația Apropo nici până în prezent nu sunt prezentate codnucerii teatrului”.
Varga Ibolya e șefa secției maghiare a teatrului și lider sindical. ”Foștii mei colegi au fondat un grup de inițiativă cu o petiție pentru înființare aunui teatrul maghiar în Cluj finanțat din fnduri bugetare. Vor separarea secției maghiare și înființarea unui nou teatru. Cer asta cu argumentul, și aici vin problemele, că de decenii secția maghiară e discriminată. Acest text apare ca argument în petiție”, spune ea. ”Problema este că dumnealor nu cunosc nici istoricul acestei instituții, un istoric vast de 70 de ani, Eu lucrez în această instituție de 33 de ani. Cred că este o acuză care jignește toți foștii angajați ai instituției: dacă într-adevăr au suferit de discriminare au fost complici la un act care este pur și simplu jenant. Dar amândouă secțiile au avut scenografi și regizori și un număr egal de actori”.

Petran spune despre detractorii săi că nu sunt în stare să conducă o secție. ”Aceștia au fost numiți de-a lungul timpului de către mine în funcția de șef la secția maghiară. Nu au venit cu nicio idee inovatoare pentru secția maghiară, nu au înțeles nimic din zona administrativă a funcționării instituției, nu au făcut altceva decât să încerce să-și promoveze propriile proiecte, motiv pentru care, după câteva luni, i-am înlocuit. Nu au fost în stare să conducă o secție!”. În consecință, crede Petran, cei doi sunt ”diletanți într-ale managementului” care ”nu înțeleg nimic din ce se întâmplă întro instituție publică, nici din punct de vedere administrativ, nici logistic și nici financiar”.

Citește și:

Un grup de iniţiativă se plânge de discriminarea secţiei maghiare a Teatrului de păpuşi Puck şi propune înfiinţarea unui teatru de păpuşi maghiar

Nici un comentariu

Scrie un comentariu